Daslook en zevenblad

Hier staan daslook en zevenblad. De bladeren van beide planten zijn eetbaar. Daslook alleen in het voorjaar, maar zevenblad het hele jaar wel.

Daslook (Allium ursinum) is een plant uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae). De plant komt in Nederland vrij algemeen voor. Daslook is familie van ui, bieslook en knoflook. Hier zijn een paar recepten:

Zevenblad (Aegopodium podagraria) wordt tegenwoordig vaak onkruid genoemd maar het is door de Romeinen aangeplant om te zorgen dat de soldaten altijd iets te eten hadden. Het is een alternatief voor spinazie. Lekker en vol vitaminen.

Beleven

Sluit de ogen eens. Ruik je de uiengeur? Kneus het blad en ruik nog eens. Pluk gerust, neem mee naar huis en gebruik de daslook in je keuken. Eet ook rustig een bloem.

Waarschuwing

Er bestaan enkele giftige look-alikes van daslook! Bij het plukken kun je de bladeren verwarren met die van giftige planten, zoals het lelietje-van-dalen. Pas op!

Tips voor thuis

Ga zelf thuis in je tuin kruiden kweken (tomaat, peper, salie, rozemarijn, tijm, munt). Een paar potten en bakken is al genoeg.

Tips voor thuis

Heb je zevenblad in de tuin? Trek en graaf het nooit uit. Het wordt alleen maar meer. Knip het af en eet het op. Na verloop van tijd nemen andere planten de plaats wel in en ben je klaar.

Quizvraag

In de Nederlandse taal verwijst daslook naar de das. Naar welk dier verwijst de plant in andere talen?

Antwoord

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antwoord

Naar de beer: bear leek (Engels), Bärlauch (Duits) en ail des ours (Frans). Ook de Latijnse naam verwijst naar de beer.

Terug naar het overzicht