Groene Zoom
Kind & Natuur
woensdag23okt2019

Survivallen met kleuters

Op woensdag 16 oktober komen de kleuters met hun begeleiders naar de Kraaijenberg en verzamelen zich buiten voor de survivalmiddag. Binnen liggen alle attributen klaar op tafel. Ella en Tiny hebben zich gecamoufleerd met takken en houtskool en met de knapzak op hun schouder wandelen ze naar de groep toe. Ze vertellen dat ze moe van de lange wandeling zijn en dat ze op zoek zijn naar een plaats om te slapen.

Daar weten de kleuters wel raad mee: ze gaan hutten bouwen en brood bakken op een houtvuur! Maar niet voordat ze gecamoufleerd zijn met een vlecht met takjes en houtskool op hun snoetjes. De meeste kleuters gaan dan enthousiast op pad. Ze gaan met Jos, die ook gecamoufleerd is, een hut bouwen in het klauterbos. Met twee stoere boswachters en Ella zitten ze rond het kampvuur om brood te bakken en met Tiny maken ze een survivaltocht.

Het groepje rond het kampvuur wacht, met het deeg aan een lange stok, tot het brood gaar is. Gezellig en lekker warm word je daarvan. Ella heeft nog iets lekkers achter de hand en de kleuters gaan zoeken en vinden marshmallows. MMM..lekker. Het bakken gaat vrolijk verder en er wordt gesmuld van de lekkernij. Een ander groepje gaat met Jos aan de slag om een hut te bouwen. De kleuters helpen heel goed mee en sjouwen met takken rond om er een heuse hut van te maken.

De survivaltocht begint met klauteren op twee houten beesten, een marter die achter de eekhoorn staat, want die jaagt op eekhoorns! De tocht gaat verder naar bomen om op te klimmen en je evenwicht te bewaren. Door naar de loopgraven, sluipend…, en afdalen naar beneden. Omhoog klimmen richting de picknicktafel. Nu nog even onder de tafel kruipen en over de krukken rond de tafel en de kleuters zijn klaar. Onderweg terug naar het grasveld sprokkelen de kleuters hout bij elkaar voor het kampvuur. Onder het genot van een glaasje ranja in de pauze kunnen ze even bijkomen en hun begeleiders genieten ook even van een kopje koffie of thee.

Aan het einde van de middag, als ieder huiswaarts gaat, begint het zachtjes regenen en wordt het kampvuur gedoofd met een paar flinke emmers water. Waar rook is…was vuur!

Bedankt allemaal voor de komst. Tot volgend jaar, woensdag 15 april,  voor een nieuwe start met de kleutermiddagen op de Kraaijenberg!

 

Tiny Baecke