Groene Zoom
Kind & Natuur
zondag10okt2021

Scharrelkids ontdekken bodemdiertjes

Zaterdag 2 oktober kwamen de IVN Scharrelkids weer bij elkaar voor een spannende ochtend. Het onderwerp was bodemdiertjes. Met een potje op stap in het bos en zoeken naar wat er leeft in de bodem. Er waren 3 verschillende onderwerpen: slakken, spinnen en wormen. 

Scharrelkids bodemdiertjes ontdekken slakken in potjeSlakken wandelend over een glazen plaat, je kan dan goed zien hoe ze zich voortbewegen. Bij de wormen is het erg spannend om ze over je hand te laten lopen, ze hebben stevige haartjes op hun lijf en dat voel je! Met de spade wiebelen in de grond op zoek naar wormen. En de mol, (de grootste vijand van de wormen) een heel mooi diertje met een prachtige zachte vacht en grote voorpoten om mee te kunnen graven.

Scharrelkids bodemdiertjes ontdekken molDe spinnen hebben een klein vliegje gevangen in een web. We zagen de kraamwebspin, de metellinaspin en de welbekende kruisspin. Tijdens het spel Natuurbingo hadden we een korte pauze en tijd om iets te eten en te drinken. Vervolgens op zoek naar pissebedden voor een race, rennend over het dienblad deden ze geweldig hun best om een donker hoekje te zoeken. Sommigen hebben we met een rietje een beetje op de juiste weg geholpen. De ochtend hebben we afgesloten met het maken een een oorwormenhotel. Elly heeft ons nog laten genieten van haar prachtige verzameling gedroogde bodem diertjes, zoals een meikever, een neushoornkever en diverse larven.

Scharrelkids bodemdiertjes ontdekken PissebeddenraceWe hebben genoten van een superochtend. Ben je ook geïnteresseerd in zo'n leuke ochtend? Meld je aan via ivngroenezoom.secretariaat@gmail.com en kom een keer kijken. Je bent van harte welkom.

Scharrelkids bodemdiertjes ontdekken 2