Groene Zoom
Natuur
zondag04nov2018

Nuttige klus op Natuurwerkdag

 

Zaterdag 3 november heeft de groep Landschapsonderhoud samen met bijna 20 Scharrelkids en een aantal behulpzame ouders een flinke klus geklaard. Met elkaar hebben zij de zichtlijnen van de Ster van Eggers bij Fort de Roovere in Halsteren weer opengemaakt. Zowel kinderen als volwassenen gingen enthousiast aan het werk om kleine boompjes om te zagen en hogere begroeiing weg te halen. Het was geweldig weer om buiten te werken en de klus verliep dan ook voorspoedig.

Zeldzame phegeavlinder
Phegeavlinder holger Krisp Ulm, GermanyDoor het verwijderen van de jonge bosopslag is weer open terrein ontstaan in de ‘ster’, daardoor blijft de historie zichtbaar. Maar het leukste van alles: de zeldzame phegeavlinder profiteert er ook van want die heeft zonnige plekken in het bos hard nodig.

De natuurwerkdag is de grootste vrijwilligersdag in het groen. Elk jaar levert deze dag een belangrijke bijdrage aan het beschermen en behouden van de natuur. Het onderhoud aan (knot) bomen, hagen, boomgaarden en heidevelden is vaak in vrijwilligershanden. Ook kinderen kunnen tijdens de vrijwilligersdag kennismaken met de natuur en zelf aan de slag gaan met zaag en snoeischaar, maar de activiteit is geschikt voor iedereen: (groot)ouders, kinderen en jongvolwassenen. Jongelui die op zoek zijn naar een Maatschappelijke Stage kunnen er ook aan meedoen. De activiteit op Fort de Roovere en Landgoed Buitenlust was georganiseerd door Brabants Landschap in samenwerking met IVN Groene Zoom.

Rijke historie
Landgoed Buitenlust is een prachtig oud landgoed met een rijke historie. Zeer gevarieerde oude loofbossen worden afgewisseld door kleinschalige akkertjes en weilanden. Wat het gebied met name uniek maakt is de aanwezigheid van de West Brabantse waterlinie en twee bijbehorende forten ‘Pinssen’ en ‘de Roovere’.