Groene Zoom
Amfibieën & reptielen
woensdag17apr2019

Kleuters kijken naar kikkers

IVN Kleutermiddag ‘KIKKER’

 

Op woensdagmiddag is het weer tijd voor een avontuur op de Kraaijenberg onder leiding van Ella, Yolanda, Paul en Tiny.

(Door Tiny Baecke)

Met een schepnet arriveren de kleuters vergezeld van papa, mama, opa of oma op de Kraaijenberg. Daar gaan ze zitten aan de picknicktafels. Ella begroet allen, speciaal de ‘kikkervrienden’. (Tiny, Paul en Yolanda). 

We zingen het kikkerlied en bij oewak-wak-wak doen de kleuters al gauw mee. Ella vertelt dat ze een kikker heeft gezien en vraagt of de kleuters mee gaan zoeken. Dat doen we in drie groepen. Ondertussen gaan de overgebleven kleuters een mooie kleurplaat over kikkers inkleuren. Bij het zoeken naar de kikkers helpt een opmerkzame moeder door koud-warm-heet te roepen, zodat de kikkerdril gauw gevonden wordt. De kleuters kijken en luisteren aandachtig en bedenken al snel dat moeder kikker voor de eitjes heeft gezorgd. De speurtocht gaat verder langs de ingang van het klauterbos, waar een bak met kikkervisjes staat. Ook op de grote ronde tafel staat een bak met kikkers en kikkervisjes. Bij iedere post wordt een verhaaltje verteld aan de kinderen over het onderwerp.

We lopen een eind verder naar de slootjes en daar aangekomen bemerken we dat er paardjes zijn, die komen drinken uit de sloot. De kleuters gaan onverstoorbaar verder met scheppen in het water en al gauw roepen ze enthousiast over hun vangst: kikkervisjes, schaatsenrijders en andere kleine waterdieren.IVN Groene Zoom Leo den Heijer
Als het tijd is om terug te gaan, gooien de kleuters hun vangst weer terug in de sloot. We wandelen goedgemutst terug. Bij het hekje vraagt Paul of de kleuters ook kunnen springen als een kikker? Ja, natuurlijk! Het is wel een uitdaging, want het pad loopt een beetje omhoog.

IVN GROENE ZOOM kikker Leo_den_HeijerAangekomen bij de Kraaijenberg wordt er nog een keer naar de kikkers in de bak gekeken. Een kikker is eruit gesprongen wat het sein is om naar de kleine vijver te gaan. Met Paul voorop om daar de kikker en de kikkervisjes terug te zetten in het water. Een glas ranja en een kikkersnoepje als afsluiting gaat er goed in. De kleurplaat over kikkers gaat mee naar huis alsaandenken aan deze leuke middag, die in het teken stond van de mooie natuur om ons heen. In totaal deden ongeveer 30 kleuters mee op deze windstille lentedag.