Groene Zoom
Kind & Natuur
zondag29sep2019

Kleuters bouwen insectenhotel

Op 18 september staan negen activiteiten op het programma voor de kleuters. We beginnen met de voorbereidingen om een insectenhotel te maken. Er gluren al enkele kleuters om de hoek van de deur en om 14.00 uur heet Ella iedereen welkom. Ongeveer dertig kleuters met begeleiders luisteren aandachtig en de ‘mutsen’ trekken de aandacht. Paul heeft een heuse paddenstoelenmuts op, Yolanda een zwarte spinnenmuts en Tiny een rode lieveheersbeestjesmuts.

In groepjes gaan de kleuters op pad om kleine beestjes te zoeken in het klauterbos. Dat blijkt voor sommigen moeilijker dan je van te voren kunt bedenken. De kleuters speuren met hun neus ( bijna ) op de grond en gillen van blijdschap. Een pissebed of mier gevonden!! In een groepje wordt er een stuk hout opgetild met daaronder tig pissebedden!! De vangst wordt in een loupe-potje gedaan en de kinderen maken van takjes en blaadjes een paleis voor hun beestjes. De zoektocht gaat verder aan de rand van het bos, waar ze mieren, wormen en spinnen zoeken. Verder lopen ze naar de uitkijktoren om slakken te zoeken. Daarna fladderen ze als een vlinder naar de vlindertuin om lieveheersbeestjes te zoeken en te bekijken op de zoekkaart.

Na een uurtje is het tijd voor een beker ranja, waar Ria en Ineke voor zorgden. De kleuters bekijken een filmpje over het maken van een insectenhotel en gaan met zijn allen aan de slag. Buiten aan de picknicktafels wordt jute om een bloempot gewikkeld en vastgezet met een draad blauwe wol. Hierin wat stro, rietstengels, los blad, eikels, kastanjes en zie … een insectenhotel! Het resultaat is geweldig en de kleuters zijn heel blij dat ze hun maaksel mee naar huis mogen nemen.

Met dank aan de gastvrouwen Ineke en Ria van de Kraaijenberg en aan allen die deze middag naar de Kraaijenberg zijn gekomen om de natuur waar te nemen.

Tiny Baecke