Groene Zoom
Kind & Natuur
donderdag27jun2019

Kleutermiddag "Kijk onder water" in teken van zwerfafval

Op woensdagmiddag was het spannend, want wat gaat het worden: droog of nat? Ella weet het antwoord, want volgens Buienradar blijft het droog tot vier uur. Wat jammer is voor de openingsact, want als je zingt : “Het regent het regent, de pannetjes worden nat”, is het voor het publiek natuurlijk leuker als het ook daadwerkelijk regent.

De weergoden zijn ons goedgezind en zeker als Paul de kleuters vertelt dat het water toch gewoon uit de kraan komt?! Hoezo met een teiltje de regendruppels opvangen?. Het water dat uit de kraan komt is schoon en kun je drinken en dat kan in heel Nederland! Zo start de middag op de Kraaijenberg om de kleuters kennis te laten maken met de kringloop van het water. Hierna vertelt Ella dat ze onderweg veel afval heeft zien liggen van mensen die koffie gedronken hadden. Ze heeft dit opgeraapt en meegenomen. De kinderen mochten zelf vertellen waar dat afval in hoort: op de grond, in het gras of in de afvalcontainer? Er staan twee witte bakken met schoon water en vissen. Een ervan wordt door de kinderen vervuild met koffiebekertjes, chips zakjes, koffiemelkkuipjes, roerstaafjes, boterhamzakjes die Ella heeft opgeraapt. Ook zand wordt erin gegooid. Daarna stellen de kinderen vast wat het verschil is. Later doen we een spel over watervervuiling. De kleuters gaan vissen met lepels en ervaren dat het fijner is om in schoon water te vissen.

Nu beginnen we met de activiteiten. Aan de grote picknicktafels doen de kleuters proefjes zoals: wat gebeurt er als ik een schelp in het water gooi? Die zinkt. En wat gebeurt er als ik een tak in het water gooi? Die blijft drijven. Wanneer het afval in het water zinkt, zien wij het niet, maar de vissen wel en die worden ziek wanneer ze dit eten. Een andere proef heeft te maken met laagjes in het water. Een bakje gedeeltelijk vullen met water, dan een scheutje zonnebloemolie erbij en een scheutje afwasmiddel, roeren en wachten. Wat zie je? Aandachtig wordt er verteld dat de kleur verandert en dat er belletjes te zien zijn. Als je er veel in doet zie je dat er laagjes komen. Ook na roeren komen deze laagjes terug. De olie drijft bovenop. Wat gebeurt er nu wanneer er olie uit een schip in de zee komt? Ja de kinderen weten het: dan gaan de veren van de vogels aan elkaar plakken en kunnen ze niet meer vliegen. Dan helpen de mensen de vogels en maken de veren schoon.


Een kleurplaat over het leven onder water hoort er ook bij. De kinderen kiezen of het water schoon  is of dat er watervervuiling is, zoals in de witte bakken. De tekening mag na afloop, mee naar huis, maar we gaan eerst nog een spel doen. Ella heeft plaatjes meegebracht van een wasmachine, wasbak, toilet en groene kliko. In ieder groepje wordt nog een keer verteld dat je buiten niets weg mag gooien en ook niet in het water... We gooien dat later thuis in de vuilnisbak. De kleuters krijgen ieder een paar plaatjes en leggen die bij de juiste foto. Als afsluiting vragen we aan de kleuters om geen afval op straat of waar dan ook weg te gooien, maar in de afvalbak. Tijdens  de korte pauze met een bekertje ranja gooiden opvallend veel kleuters hun eigen bekertje in de afvalbak! Jong geleerd is oud gedaan, zoals een bekend spreekwoord luidt.

Tiny Baecke