Groene Zoom
Natuur in de Buurt
zaterdag18mei2019

Grond onder je voeten

Zaterdag 11 mei vond workshop Grond onder je voeten op De Kraaijenberg plaats. Met deze workshop sloot IVN Groene Zoom aan op het thema Aarde van de tentoonstelling Lage Landen bij het Markiezenhof

Er waren 13 kinderen  op de workshop afgekomen. Na een korte inleiding gingen twee groepen deelnemers langs de vier onderwerpen: Bijen en drachtplanten, Zand en aarde, Schimmels, Bodemdiertjes. 

Schimmels

De kinderen probeerden bij 27 fotoplaten van paddenstoelen de juiste naamkaart te leggen, wat soms best lastig was, maar best goed lukte. Daarna kregen ze uitleg over paddenstoelen en hun schimmeldraden-netwerken onder de grond, in dode en levende bomen.  

Zand en aarde

IVN Groene Zoom Lage Landen AardeDit begon met een van de attracties in het bezoekerscentrum De Kraaijenberg: het kamertje waarin je met een open ‘lift' de diepte ingaat (net echt) en de diverse aardlagen aan je voorbij ziet trekken, de aarde èn terug de tijd in dus. Daarna werden kiezels, aarde, klei, zand, humus, turf bevoeld en bekeken, ook onder binoculairs. 

Bijen en drachtplanten

Na een interactieve presentatie over zandbijen en hun drachtplanten maakten kinderen zaadbommen van aarde, water en bloemzaden. Een aantal bommen werd vervolgens met enthousiasme weggegooid, het bos in. De rest ging mee naar huis.

 

Bodemdiertjes

Bodemdiertjes zoeken in de insectentuin, waarIVN Groeen Zoom Lage Landen Bodemdiertjes de kinderen enkele beestjes uit het vijvertje visten met loeppotjes. 

Het weer zat mee en de deelnemers beleefden alles met veel interesse en enthousiasme.

 

Het was een topmiddag. Met dank aan het team: Frans, Henriette, Yolanda en Marianne. 

Annemarie.