Wandeling Landgoed Zoomland

Wandelen met een IVN-gids op de Brabantse Wal

Benieuwd naar de geschiedenis van landgoed Zoomland? Wel eens gehoord van Goeree, de Zeezuyper, Hengstmeer of het Keutelmeer? Waar komen deze namen vandaan?

De excursie

De wandeling start zondag 14 april om 10 uur bij het Natuurpodium, Boslustweg 1, Bergen op Zoom.
Afstand 3,5 km, tijdsduur ongeveer 2 uur.
Vooraf aanmelden is niet nodig. Deelname is gratis.

Zoomland

Landgoed Zoomland kent een eeuwenlange geschiedenis van turfwinning, landgoederen, jacht, maar ook tuinbouw en veeteelt. Er zijn nog restanten te vinden van o.a. één van de landgoederen.

De oude beuken- en eikenbomen bieden onderdak aan diverse diersoorten, waaronder de boommarter, eekhoorns, spechten, buizerds, uilen.
Reeën, vossen, hazen, konijnen, woelmuizen, levendbarende hagedis vinden hun voedsel in de bossen en op de heide.  Overal zijn sporen van diersoorten te vinden. Bomen, wilde planten en mossen groeien welig.De lente is al vroeg ingezet, dus er zijn al veel voorjaarsplanten.

Er is een grote diversiteit doordat droge en natte gebieden elkaar afwisselen. Na de regenachtige winter zijn de poelen weer gevuld. Kikkers, padden, salamanders, libellen zijn te vinden bij de vele poelen en vennen.

Tijdens deze wandeling zal extra aandacht geschonken worden aan de sequoia of mammoetboom die op Zoomland groeit. Verder staan we stil bij het leven van reptielen die met uitsterven bedreigd worden.

BrabantseWal Zoomland Sequoia Mammoetboom

Nieuwsgierig geworden naar dit mooie gebied of het weer eens met andere ogen willen bekijken? Wandel dan mee met IVN-natuurgidsen Brigitte Kuijten en Louis Mouwen op 14 april!

Foto header: Zeezuiper – Frans Tijink

Foto rechts: Sequoia – Louis Mouwen

Excursie Landgoed Zoomland 14 april 2024 - 10:00
Wanneer
zondag 14 april 2024
10:00
Waar
Natuurpodium – Brasserie Bozlust
Boslustweg 1
4624RB Bergen op Zoom
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee
IVN Groene Zoom BrabantseWal

IVN Groene Zoom

Webmaster Groene Zoom

Ontdek meer over

Deel deze pagina