Amfibieënexcursie bij het Meeven

Amfibieëntrek op de Brabantse Wal

In het voorjaar keren kikkers, padden en salamanders terug naar de plaats waar ze geboren zijn, om daar op hun beurt te zorgen voor nakomelingen.
Op 11 maart 2023 gaan we onder leiding van een IVN-gids bekijken welke soorten we allemaal ontdekken. We helpen de amfibieën met oversteken.
Heel leerzaam voor kinderen (en ouders!).
Neem zelf een emmertje en een zaklamp mee om in het donker de amfibieën te kunnen bestuderen!

De excursie

De start is aan de Zandven en de aanvang is om 19:00 uur. Verzamelen op het eind van de Zandven, vóór de kruising Zuidgeest. Zie de toegevoegde plattegrond. De excursie duurt ongeveer één uur. De verzamellocatie is zó gekozen dat het bedreigingsgevaar voor de trekkende amfibieën minimaal is. Vandaar dat belangstellenden geadviseerd wordt om via de oostzijde (Huijbergsebaan) het gebied in te rijden.

Amfibieën

Amfibieën zijn koudbloedige diertjes, met een maximale lengte van ongeveer tien centimeter, die begin maart, of zelfs al tegen het eind van de februari-maand uit hun winterslaap ontwaken. Na die ontwaking spoeden zij zich naar een voortplantingswatertje, vaak in de nabijheid van hun winteronderkomen. De trek vindt praktisch altijd plaats in de donkere uren. Met name gewone padden zijn typische nachtdieren, die actief worden bij het vallen van de avond.
Voor ale duidelijkheid zijn er behoorlijke verschillen tussen kikkers en padden. Kikkers springen en padden lopen. Padden zijn véél trager dan kikkers en bezitten een ruwe huid, voorzien van vele wratten (paratoïden). Kikkers hebben daar en tegen een gladde slijmerige huid, waardoor deze dieren na het oppakken moeilijk in de hand te houden zijn.
Padden kunnen zich bij oppakken, ter afschrikking, ontlasten. Ondanks het feit dat dit géén gevolgen heeft, is het verstandig om vervolgens wel de handen te wassen.

 

foto: Richard Clement

Leefomstandigheden en bescherming

Het doel van de excursie is om mensen te attenderen op de verslechtende omstandigheden van hun biotopen. Zo is het biotoop rondom de oude veenput Meeven van oudsher een locatie waar amfibieën graag vertoeven. Zij hebben hier niet alleen een goede vegetatieve dekking tegen vele soorten belagers, zoals vogels en zoogdieren, maar kunnen hier ook voldoende insecten aantreffen, zoals vliegen, muggen en torren.
Overigens is de populatie gewone padden hier (aanzienlijk) kleiner geworden. De redenen kunnen velerlei zijn, zoals het feit dat er géén afdoende beveiliging is om de trek van deze diertjes in veilige banen te leiden. Het zandpad Zuidgeest is, na jaren, nog steeds een dodenweg voor amfibieën, die tijdens de trek jaren achtereen bezaaid lag met paddenlijkjes. Een betere bescherming van deze trekkende diertjes is méér dan welkom!

 

Locatie

klik voor vergroting

Parkeren op de Zandven, vóór de kruising met de Zuidgeest. Rijd naar de kruising vanaf de Huijbergsebaan, om te voorkomen dat trekkende amfibieën worden platgereden.

Alternatief is parkeren bij de Antwerpsestraatweg, bij de kruising met de Dubbele Dreef en Zuidgeest. Vanaf daar te voet door het tunneltje naar het Meeven.
(geoefende lopers in ca. drie minuten, maar reken in het donker en wandeltempo op ca. 15 minuten).

Waar
Meeven Zuidgeest
Kruising Zandven/Zuidgeest
Bergen op Zoom
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee
IVN Groene Zom

IVN Groene Zoom

Webmaster Groene Zoom

Ontdek meer over

Deel deze pagina