Groene Zoom
Landschap
Op
zondag21jan201810:00

Wandelexcursie Staartse Duinen

met IVN Groene Zoom en Nareka

Deze wandeling voert door het bosgebied van Huijbergen, dat nu voor het grootste deel eigendom is van Staatsbosbeheer, maar wat voorheen het Broedersbos werd genoemd. Verrassend is dat in het van oudsher als productiebos ingerichte gebied, een mooi stuk heide in stand is gebleven. 

Om het bos te verjongen zijn veel bomen gekapt. Eerst werd een heel groot gebied uitgedund, de laatste jaren zijn percelen bos gekapt. Er komt vanzelf gemengd bos voor in de plaats. 
Af en toe doet de natuur het zelf; tijdens de zware sneeuwval op 27 december 2014 zijn veel bomen omgevallen en van nog veel meer bomen zijn takken afgebroken. Alleen daar waar wandelaars hinder ondervinden wordt is het gevallen hout opgeruimd. De rest blijft liggen. Dit alles komt de biodiversiteit in het gebied ten goede. 

De natuurgebieden aan de zuidkant van Huijbergen behoren tot het Grenspark Zoom-Kalmthoutse Heide en is Natura 2000 gebied.

De excursie is een gezamenlijk initiatief van natuurgidsenvereniging Nareka in Kalmthout en de gidsen van IVN Groene Zoom. Wij werken samen bij het organiseren van excursies aan zowel Nederlandse als Belgische zijde van de grens. 

De excursie start op 21 januari om 10.00 uur op de parkeerplaats van manege De Wolf, Staartsestraat 55 in Huijbergen en duurt ongeveer 2,5 uur. 
Gezien de toestand van het terrein is stevig schoeisel aan te bevelen. Een verrekijker is nuttig voor het speuren naar vogels.

wandeling Groote Meer 5 juni
Uw gids:
IVN Groene Zoom
IVN Groene Zoom

Algemene informatie

zondag 21 januari 2018 - 10:00
Locatie: 
Manege De Wolf
Staartsestraat 55
4635 RC Huijbergen
Nederland
Google Maps image