Groene Zoom
Landschap
Op
zondag19jan202010:00

Ontdek Staartse Duinen

met IVN en Nareka

 

De natuurgebieden aan de zuidkant van Huijbergen behoren tot het Grenspark Kalmthoutse Heide en zijn Natura 2000 gebied. Op zondag 19 januari 2020 gaat de excursie naar dit geaccidenteerde grensgebied.
De wandeling voert door het bosgebied van Huijbergen dat nu voor het grootste deel eigendom is van Staatsbosbeheer. Vroeger werd dit het Broedersbos genoemd. Verrassend is dat in het van oudsher als productiebos ingerichte gebied een mooi stuk heide in stand is gebleven.

Om het bos te verjongen zijn veel bomen gekapt. Eerst werd een heel groot gebied uitgedund, de laatste jaren zijn percelen bos gekapt. Er komt vanzelf gemengd bos voor in de plaats. Dit komt de biodiversiteit in het gebied ten goede. Af en toe doet de natuur het zelf. Regelmatig vallen er bomen om door storm of sneeuwval en ook breken er wel eens takken af. Alleen daar waar wandelaars hinder ondervinden wordt het gevallen hout opgeruimd. De rest blijft liggen, hetgeen de biodiversiteit ten goede komt.

De natuurgidsenvereniging Nareka in Kalmthout en de gidsen van IVN Groene Zoom werken samen bij het organiseren van excursies aan zowel Nederlandse als Belgische zijde van de grens. Deze excursie start op 19 januari om 10.00 uur op de parkeerplaats van manege De Wolf, Staartsestraat 55 in Huijbergen en duurt ongeveer 2,5 uur. Gezien de toestand van het terrein is stevig schoeisel aan te bevelen. Een verrekijker is nuttig voor het speuren naar vogels.

 

 

 

wandeling Groote Meer 5 juni
Uw gids:
IVN Groene Zoom
IVN Groene Zoom

Algemene informatie

zondag 19 januari 2020 - 10:00
Locatie: 
Parking Manege De Wolf
Staartsestraat 55
4635 RC Huijbergen
Nederland
Google Maps image