Groene Zoom
Overig
Op
zaterdag08apr201714:00

Ontdek met Nareka en IVN de lente in de Staartse duinen

Op zaterdag 8 april 2017 gaat de excursie van Nareka en IVN naar de Staartse Duinen, een geaccidenteerd grensgebied aan de zuidkant van Huijbergen. Het is lente! De gids laat zien en horen wat daarvan al te merken is.

De Staartse Duinen behoren tot het Grenspark Zoom-Kalmthoutse Heide. De wandeling voert door het bosgebied van Huijbergen, dat nu voor het grootste deel eigendom is van Staatsbosbeheer, maar dat vroeger het Broedersbos werd genoemd. Verrassend is dat, in het van origine productiebos, een mooi stuk heide in stand is gebleven. Om het bos te verjongen zijn veel bomen gekapt. Eerst werd een heel groot gebied uitgedund, de laatste jaren zijn een aantal percelen bos gekapt. Dit komt de biodiversiteit in het gebied ten goede. Er komt vanzelf gemengd bos voor in de plaats. Af en toe doet de natuur het zelf; tijdens de zware sneeuwval op 27 december 2014 zijn veel bomen omgevallen en van nog veel meer bomen zijn takken afgebroken. Alleen daar waar wandelaars hinder ondervinden wordt het gevallen hout opgeruimd.
De natuurgidsenvereniging Nareka in Kalmthout en de gidsen van IVN Groene Zoom werken samen bij het organiseren van excursies aan zowel Nederlandse als Belgische zijde van de grens. De excursie start op 8 april om 14.00 uur op de parkeerplaats van manege De Wolf, Staartsestraat 55 in Huijbergen en duurt 2 tot 2,5 uur. Carpoolers vertrekken om 13.30 uur vanaf het parkeerterrein van sporthal Gageldonk in Bergen op Zoom.
Gezien de toestand van het terrein is stevig schoeisel aan te bevelen. Een verrekijker is nuttig voor het speuren naar vogels.

 

 

 

Algemene informatie

zaterdag 8 april 2017 - 14:00
Locatie: 
Parkeerplaats manege de Wolf
Staartsestraat 55
4635 RC Huijbergen
Nederland
Google Maps image