Groene Zoom
Natuur in de Buurt
Op
zondag20jan201910:00

Ontdek de Staartse Duinen met NAREKA en IVN

Geaccidenteerd grensgebied

De natuurgidsenvereniging Nareka in Kalmthout en de gidsen van IVN Groene Zoom werken samen bij het houden van excursies aan zowel Nederlandse als Belgische zijde van de grens.

De natuurgebieden aan de zuidkant van Huijbergen behoren tot het Grenspark Kalmthoutse Heide en zijn Natura 2000 gebied. Op zondag 20 januari gaat de excursie naar dit geaccidenteerde grensgebied.
Deze wandeling voert door het bosgebied van Huijbergen, nu voor het grootste deel eigendom van Staatsbosbeheer, maar dat voorheen het Broedersbos werd genoemd. Verrassend is dat in het van oudsher als productiebos ingerichte gebied een mooi stuk heide in stand is gebleven.

Om het bos te verjongen zijn veel bomen gekapt. Eerst werd een heel groot gebied uitgedund, de laatste jaren zijn percelen bos gekapt. Er komt vanzelf gemengd bos voor in de plaats. Dit komt de biodiversiteit in het gebied ten goede. Af en toe doet de natuur het zelf: regelmatig vallen er bomen om door storm of sneeuwval en ook breken er wel eens takken af. Alleen daar waar wandelaars hinder ondervinden wordt het gevallen hout opgeruimd. De rest blijft liggen, wat de biodiversiteit ten goede komt.

De excursie start op 20 januari om 10.00 uur op de parkeerplaats van manege De Wolf, Staartsestraat 55 in Huijbergen en duurt ongeveer 2,5 uur. Gezien de toestand van het terrein is stevig schoeisel aan te bevelen. Een verrekijker is nuttig voor het speuren naar vogels.

 

Algemene informatie

zondag 20 januari 2019 - 10:00
Locatie: 
Manege de Wolf
Staartsestraat 55
4635 RC Huijbergen
Nederland
Google Maps image