Groene Zoom
Landschap
Op
zondag22jan201710:00

Ontdek de Staartse Duinen

met NAREKA en IVN

Op zondag 22 januari is er een natuurwandeling naar het ‘Broederbos’ in Huijbergen. In dit voormalige productiebos, nu voor het grootste deel eigendom van Staatsbosbeheer, is verrassend genoeg een mooi stuk heide in stand gebleven. Het natuurgebied aan de zuidkant van Huijbergen behoort tot het Grenspark Zoom-Kalmthoutse Heide en is Natura 2000 gebied.

Om het bos te verjongen zijn veel bomen gekapt. Eerst werd een groot gebied uitgedund, de laatste jaren zijn hele percelen bos gekapt. Er komt vanzelf gemengd bos voor in de plaats. Af en toe doet de natuur het zelf. Tijdens de zware sneeuwval op 27 december 2014 zijn veel bomen omgevallen en van nog veel meer bomen zijn takken afgebroken. Alleen daar waar wandelaars hinder ondervinden, is het gevallen hout opgeruimd. De rest blijft liggen, hetgeen de biodiversiteit ten goede komt.

De excursie wordt gehouden door natuurgidsenvereniging Nareka in Kalmthout en de gidsen van IVN Groene Zoom. Zij werken samen bij het organiseren van excursies aan zowel Nederlandse als Belgische zijde van de grens.

De wandeling start op 22 januari om 10.00 uur op de parkeerplaats van manege De Wolf, Staartsestraat 55 in Huijbergen en duurt ongeveer 2,5 uur. Carpoolers vertrekken om 9.30 uur vanaf het Natuurpodium in Bergen op Zoom. Gezien de toestand van het terrein is stevig schoeisel aan te bevelen. Een verrekijker is nuttig voor het speuren naar vogels.

 

Algemene informatie

zondag 22 januari 2017 - 10:00
Locatie: 
Manege De Wolf
Staartsestraat 55
4635 RC Huijbergen
Nederland
Google Maps image