Groene Zoom
Biodiversiteit
Op
zondag25sep202210:00

Natuur in de stad

Wandelen met een IVN-gids door Bergen op Zoom

Praktisch

De wandeling start om 10.00uur bij de kruising Smitsvest-Garnizoenspad. De route is 3,5 km lang en de wandeling duurt ongeveer 2,5 uur. Op de Grote Markt is een korte pauze voorzien.
Deelname is gratis.

Voor deze wandeling geldt een maximum aantal van 10 deelnemers. Vooraf aanmelden is verplicht via het aanmeldformulier.
Meld je aan!

De wandeling

Uiteraard zal aandacht worden geschonken aan de Zoomvallei, maar de 'natuurlijke' nadruk ligt op het overige groen in de binnenstad. Monumenten komen in beeld, die in het 'groen liggen', zoals het Gouvernementsgebouw en het Markiezenhof. Dit historische stadspaleis, daterend uit de 15de eeuw kent drie 'groenzones', te weten de Prinsentuin en de Beeldentuin, met zijn meer dan opvallende statige bruine beuk, een van de mooiere bomen van onze route en de historische stadsmoestuin. In de moestuin staan we stil bij de voormalige productie van rode kleurstof, die betrekking had op de oude meekrapcultuur. Deze cultuur voltrok zich in onze streken in de 14de tot de 19de eeuw. 

Ook komt de muurflora aan bod, met zijn specifieke varensoorten in de Hofstraat op de ongeveer een meter dikke omwallingsmuur van het Markiezenhof.

We staan stil bij de overige monumentale stadsbomen en vragen ons af wat de reden is dat er zo weinig van dit soort bijzondere bomen de stad sieren? Waarom zijn met name platanen, met hun groot formaat bladeren en hun karakteristieke camouflage-achtige schors, zo gewild in steden, zoals óók in onze stad? Verder de vraag in hoeverre loofbomen kunnen zorgen voor verkoeling.

Route-app

De route van de excursie is ook te volgen met behulp van de IVN-routeapp. Lees meer.

wandeling Groote Meer 5 juni
Uw gids:
IVN Groene Zoom
IVN Groene Zoom

Algemene informatie

IVN Groene Zoom Smitsvest
zondag 25 september 2022 - 10:00
Locatie: 
Kruising Smitsvest-Garnizoenspad
Smitsvest
Bergen op Zoom
Nederland
Google Maps image