Groene Zoom
Landschap
Op
zaterdag19okt201914:00

Geniet van natuur en cultuur

Moretusbos en Ravenhof

 

De natuurgidsenvereniging Nareka in Kalmthout en IVN Groene Zoom houden op zaterdag 19 oktober een excursie in het Moretusbos.

Op de grens van België en Nederland ligt het landgoed Moretusbos, dat in opdracht van jonkheer Josephus Moretus in het midden van de 18e eeuw werd aangelegd. Op de plek van de toenmalige hoeve Steenland werd in de 16e eeuw een kasteel gebouwd. In 1810 werd dat kasteel verbouwd in Rococo-stijl. Het eveneens in deze stijl gebouwde theehuis Gloriëtte was er al in 1768. Oude lanen, zichtlijnen, een sterbos en andere elementen die zo kenmerkend zijn voor een barok landgoed zijn aanwezig. Maar ook invloeden van de Engelse landschapsstijl en de gardeneske periode vinden we hier. De vele oude bomen trekken veel vogels aan met soorten als zwarte specht, grote bonte specht, boomklever en boomkruiper.

De gids gaat vertellen wat de gevolgen zijn van de droogte van de laatste jaren. Hoe de natuur zich voorbereidt op de winter komt eveneens aan bod en er zullen vast een zeker mooie paddenstoelen te bewonderen zijn. Ook komt de geschiedenis van Ravenhof en Moretusbos ter sprake. Wat te denken van toponiemen als Huzarenberg, het Fort en de Geldberg?

De wandeling begint op 19 oktober om 14.00 uur op de parkeerplaats 100m voorbij het Ravenhof aan de linkerzijde van Oudbroek en duurt ongeveer 2,5 uur. Het adres van het Ravenhof is Oudbroek 4 te Stabroek. Deelname is gratis.

 

Bekijk het volledige overzicht van komende excursies van IVN Groene Zoom op de Brabantse Wal.

wandeling Groote Meer 5 juni
Uw gids:
IVN Groene Zoom
IVN Groene Zoom

Algemene informatie

zaterdag 19 oktober 2019 - 14:00
Locatie: 
Parking Kasteel Ravenhof
Oude Broek 4
2940 Stabroek
België
Google Maps image