Groene Zoom
Biodiversiteit
Op
zondag13nov202210:00

Excursie Waterwingebied Halsteren

Wandelen met een IVN-gids door de natuur van de Brabantse Wal

Praktisch

De wandeling is ca 2 km lang en duurt ongeveer 1,5 uur. Deelname is gratis. Start vanaf de parkeerplaats tegenover Fort de Roovere, Ligneweg, Halsteren.

Waterwingebied van Evides in Halsteren

Het beschermde waterwingebied met een oppervlakte van zo'n 25 ha kent talrijke waterwinputten waarin van ongeveer 100 meter diepte grondwater wordt opgepompt. Na zuivering is het geschikt als drinkwater. Dit kwalitatief goede water staat in schril contrast met het oppervlaktewater in onze directe omgeving. De gids zal ingaan op de oorzaken hiervan.

Tijdens deze excursie wordt het belang van inheemse flora benadrukt. Eind vorig jaar werd hier een project gerealiseerd om de afname van de biodiversiteit te temperen. Doel is om de poelen in dit gebied te ontdoen van massaal groeiende watercrassula, een invasieve exotische plantensoort.

In het gemengde bos staat onder andere grove den, zomereik, Amerikaanse eik, beuk, berk, gewone en Amerikaanse vogelkers. Op dit moment vallen de kleuren op van de Amerikaanse eik, een exoot die in het begin van de 19de eeuw in veel (bos)gebieden werd aangeplant, omwille van het hout en vanwege zijn uitstraling.

Onder de vele planten is de koningsvaren opvallend. Ga je mee om de natuur van dit moment te ontdekken?

 

 

wandeling Groote Meer 5 juni
Uw gids:
IVN Groene Zoom
IVN Groene Zoom

Algemene informatie

zondag 13 november 2022 - 10:00
Locatie: 
Parkeerplaats Fort de Roovere
Ligneweg
Halsteren
Nederland
Google Maps image