Groene Zoom
Landschap
Op
zaterdag15okt202214:00

Excursie Ravenhof en Moretusbos

i.s.m. Nareka.

Natuur en cultuur op de Brabantse Wal

De natuurgidsenvereniging Nareka in Kalmthout en IVN Groene Zoom organiseren op zaterdag 15 oktober 2022 een excursie in het Moretusbos.

Op de grens van België en Nederland ligt het landgoed Moretusbos. Het landgoed werd in opdracht van jonkheer Moretus in het midden van de 18e eeuw aangelegd. Op de plek van de toenmalige hoeve Steenland werd in de 16e eeuw een kasteel gebouwd. In 1810 werd dat kasteel verbouwd in Rococo-stijl. De eveneens in deze stijl gebouwde Gloriëtte was er al in 1768.

Oude lanen, zichtlijnen, een stervormig bos en andere elementen die zo kenmerkend zijn voor een barok landgoed zijn aanwezig. Maar ook invloeden van de Engelse landschapsstijl en de gardeneske periode vinden we hier.

De vele oude bomen trekken veel vogels aan met soorten als zwarte specht, grote bonte specht, boomklever en boomkruiper. De gids zal vertellen wat de gevolgen zijn van de droogte van de laatste jaren. Hoe de natuur zich voorbereidt op de winter komt eveneens aan bod en er zullen vast en zeker mooie paddenstoelen te bewonderen zijn. Ook komt de geschiedenis van Ravenhof en Moretusbos ter sprake. Wat te denken van toponiemen als Huzarenberg, het Fort en Geldberg?

Praktisch

De wandeling begint op 15 oktober 2019 om 14.00 uur op de parkeerplaats 100m voorbij het Ravenhof aan de linkerzijde van Oudbroek en duurt ongeveer 2,5 uur. Het adres van het Ravenhof is Oudbroek 4 te Stabroek (B). Deelname is gratis.

Bekijk het volledige overzicht van komende excursies van IVN Groene Zoom op de Brabantse Wal.

Algemene informatie

zaterdag 15 oktober 2022 - 14:00
Locatie: 
Parking Kasteel Ravenhof
Oude Broek 4
2940 Stabroek
België
Google Maps image