Groene Zoom
Landschap
Op
zaterdag04sep202110:00

Excursie naar Kortenhoeff

Grote variatie in compact gebied

Wandelen met een gids op de Brabantse Wal

De excursie

De excursie is op 4 september, start om 10.00 uur op de parkeerplaats van camping Familyland, Groene Papegaai 19 te Hoogerheide. Omstreeks 12 uur zijn we terug op de parkeerplaats.

Stevige wandelschoenen, op het weer afgestemde kleding, loep en een verrekijker zijn handig om mee te nemen.

Deelname is gratis, aanmelden verplicht.
Aanmelden   

Kortenhoeff

Het gebied Kortenhoeff is ongeveer 100 ha groot en is vanaf 1980 in beheer bij Staatsbosbeheer. Kortenhoeff maakt deel uit van de Brabantse Wal en kent een grote variatie aan terreintypen.  Zowel stuifduinen als natte heide met vennen komen voor. Het ligt binnen de begrenzing van Natura 2000 gebieden en maakt deel uit van het Grenspark Kalmthoutse Heide.

Al in 1982 werden hier IJslandse pony’s ingezet als grote grazers. Deze dieren kregen later gezelschap van een kudde Hollandse landgeiten. De laatste jaren wordt de begrazing uitgevoerd door een kudde schapen met herder en soms ook zonder herder binnen een tijdelijk raster. Staatsbosbeheer heeft in 1995 en in 2005 veel bomen gekapt, waarbij vooral fijnsparren, Corsicaanse dennen en populieren werden verwijderd. Verder zijn vennen hersteld en in 2007 werd het Akkerenven dat in de jaren 60 van de vorige eeuw was gedempt, weer uitgegraven.

Het gebied heeft een hoge botanische waarde met soorten als Beenbreek, Klein en Ronde zonnedauw en Moeraswolfsklauw. Ook komen er bijzondere vogelsoorten, zeldzame amfibieën en veel soorten paddenstoelen voor. We gaan bekijken hoe het gebied er in de nazomer van 2021 voorstaat.


 

wandeling Groote Meer 5 juni
Uw gids:
IVN Groene Zoom
IVN Groene Zoom

Algemene informatie

IVNGroeneZoom Kortenhoeff wandelen BrabantseWal
zaterdag 4 september 2021 - 10:00
Locatie: 
Parking Camping Familyland
Groene Papegaai 19
463RX Hoogerheide
Nederland
Google Maps image