Groene Zoom
Bomen & Struiken
Op
zondag16feb202014:00

Excursie naar Kortenhoeff

Bomen in de winter

Wandelen met een gids door de Kortenhoeff. Heide, stuifzand, vennen, bos, ongeveer alle biotopen die in het Grenspark te vinden zijn, zijn ook in de Kortenhoeff aanwezig.

Het gebied Kortenhoeff is ongeveer 100 ha groot en is vanaf 1980 in beheer bij Staatsbosbeheer. Kortenhoeff maakt deel uit van de Brabantse Wal en kent een grote variatie aan terreintypen.  Zowel stuifduinen als natte heide met vennen komen voor. Het ligt binnen de begrenzing van Natura 2000 gebieden en maakt deel uit van het Grenspark Kalmthoutse Heide.

Al in 1982 werden hier IJslandse pony’s ingezet als grote grazers. Deze dieren kregen later gezelschap van de Hollandse landgeit. De laatste jaren wordt de begrazing uitgevoerd door een kudde schapen met herder.

Staatsbosbeheer heeft in 1995 en in 2005 veel bomen gekapt, waarbij vooral fijnsparren, Corsicaanse dennen en populieren werden verwijderd. Verder zijn vennen hersteld en in 2007 werd het Akkerenven dat in de jaren 60 van de vorige eeuw was gedempt, weer uitgegraven.

Het gebied heeft een hoge botanische waarde met soorten als Beenbreek, Kleine en Ronde zonnedauw en Moeraswolfsklauw. Ook komen er bijzondere vogelsoorten, zeldzame amfibieën en veel soorten paddenstoelen voor. We gaan bekijken hoe het gebied er in de winter van 2020 voor staat. Het thema van de wandeling is bomen in de winter. Aandacht gaat uit naar verschillende knoppen, schors en boomsilhouetten.
Stevige wandelschoenen, op het weer afgestemde kleding, loep en een verrekijker zijn handig om mee te nemen.

 

 

wandeling Groote Meer 5 juni
Uw gids:
IVN Groene Zoom
IVN Groene Zoom

Algemene informatie

zondag 16 februari 2020 - 14:00
Locatie: 
Parkeerplaats Familyland
Groene Papegaai 19
463RX Hoogerheide
Nederland
Google Maps image