Groene Zoom
Biodiversiteit
Op
zondag13mrt202210:00

Excursie Kraggeloop

Toename van de biodiversiteit

Wandelen met een IVN-gids op de Brabantse Wal

De excursie

Excursie met een IVN-gids door het 'Landschap van allure' bij de Bergse Heide, met aandacht voor de ontwikkelingen in het afgelopen jaar en wat nog komen gaat.
Afstand ongeveer 3,5 km, tijdsduur 2,5 uur

Kraggeloop

De veranderende omgeving krijgt ruimte aandacht: gele dekzanden en de houtige gewassen, waarbij bomen een hoofdrol spelen. Denk hierbij aan de opvallende lentetooi van loofbomen op deze arme zandbodems, zoals berken, esdoorns en paardenkastanjes. Deze bomen ontplooien in maart als een van de eerste hun blad. Met name het uitlopen van de kleverige knoppen van paardenkastanje is elk voorjaar een verrassing. Verder komen aan de orde het ‘levend’ stuifzand als zeldzaamheid, dood hout en de voordelen van gemengde bossen.

Biodiversiteit

in de zomer van 2021 organiseerde IVN Groene Zoom een symposium over de afname van de biodiversiteit rond de Brabantse Wal. In 2022 staan drie excursies in het teken van de beoogde tóename van de biodiversiteit. In deze excursie aandacht voor de Kraggeloop als ecologische verbindingszone.

Tot 2020 was de Kraggeloop een brede, rechte sloot aan de oostkant van de Bergse Heide. Waterschap Brabantse Delta en gemeente Bergen op Zoom hebben een deel van de loop aangepast en een ecologische verbindingszone aangelegd. De sloot is veranderd in een meanderende waterstroom, waardoor een grotere diversiteit aan flora en fauna wordt gecreëerd.
De ecologische verbindingszone Kraggeloop moet voor een aantal diersoorten een geschikte verbinding vormen tussen het Landgoed Zoomland in het zuiden en de Heide en het Halsters Laag  in het noorden. Onderdeel van de ecologische verbindingszone is ook een geleidelijke en natuurlijke overgang van de beek naar de hoger gelegen delen van de Brabantse Wal.

Lees het artikel "Voormalige sloot is nu levensader voor natte natuur".
Lees over het project bij waterschap Brabantse Delta.

wandeling Groote Meer 5 juni
Uw gids:
IVN Groene Zoom
IVN Groene Zoom

Algemene informatie

zondag 13 maart 2022 - 10:00
Locatie: 
Brasserie De Berk
Bemmelenberg
4614PG Bergen op Zoom
Nederland
Google Maps image