Groene Zoom
Landschap
Op
zondag28apr201914:00

Excursie Abdijbossen

van IVN en Nareka

IVN Groene Zoom houdt samen met Nareka een wandelexcursie naar de abdijbossen van Onze Lieve Vrouw ter Duinen. Het natuurgebied rond de Volksabdij in Ossendrecht behoort tot het Grenspark Kalmthoutse heide.

Van oorsprong bestaat het gebied volledig uit heide. Thans is het grootste deel bebost. De bossen bestonden nagenoeg  alleen uit zee-den. Het gebied valt onder Natura 2000 en maakt deel uit van Het Grenspark. 

Bij de oprichting van de Volksabdij in 1936, is het oostelijk deel van het gebied ingericht als parkbos volgens de Engelse Landschapsstijl. Door de aanplant van productieve naaldhoutsoorten is in het zuidelijk deel van het gebied het parkbos-karakter enigszins verloren gegaan. Het grootste deel van het gebied is in eigendom van Natuurmonumenten. 

Momenteel wordt het parkbos met paden en vennen weer in oude vorm hersteld, waarbij de oppervlakte aan heide zal worden vergroot. Tijdens de wandeling zal de verandering van het gebied onder de aandacht worden gebracht.

De excursie door natuurgids Fons van de Ven start om 14.00 uur vanaf de parkeerplaats van de Volksabdij OLV ter Duinenlaan 199 te 4641RM Ossendrecht.

Stevige schoenen strekt tot aanbeveling; een verrekijker kan de natuurbeleving verhogen. Deelname is gratis.

 


Bekijk het volledige overzicht van komende excursies van IVN Groene Zoom op de Brabantse Wal.

wandeling Groote Meer 5 juni
Uw gids:
IVN Groene Zoom
IVN Groene Zoom

Algemene informatie

zondag 28 april 2019 - 14:00
Locatie: 
Volksabdij O.L.V. ter Duinen
Abdijlaan 43a
4641RR Ossendrecht
Nederland
Google Maps image