Verslagen publieksactiviteiten

Hieronder leest u verslagen van publiekswandelingen door IVN Grave. Leest u aub ook verder onder de foto’s.

*OER festival Keent 

Op 16-10-2019 was het OER festival in Keent. IVN Grave was er ook met een stand “Knutselen met natuurlijke materialen”. Zakken vol kastanjes, eikels, dennenappels, takjes bladeren, wollen draden, en nog veel meer natuurspullen waren bij elkaar gebracht en maar goed ook want daar kwamen ze aan, kleine, grote en nog grotere kinderen met hun papa’s mama’ opa’s en oma’s  die  kwamen knutselen.

Poppetjes en dieren van kastanjes en eikels, rupsjes en fantasiebeestjes en vooral de spin was favoriet. Kastanje met 8 stokjes werd een mooi met wol geweven spinnenweb waar een “echte” spin in kwam die aan een touwtje omhoog kon klimmen. Het was verbazend dat de meeste kinderen wisten dat een spin 8 poten heeft.  Zo niet dan konden ze kijken naar het grote spinnenweb van Lia Lobel waar moeder spin met heel veel baby spinnen inzaten. 

We waren met vijf enthousiaste IVN ers.  Henk, Ria, Wil, Roos en Els  erg druk om alle kinderwensen in te vullen en was er even wat tijd over dan knutselde we zelf door en  zo ontstonden er verrassende poppetjes en anderen creaties!  

Het was gezellig druk in Keent en we hebben genoten van alle blije kindersnoetjes die vol trots met hun knutselwerkjes tevreden naar huis gingen. Wel met enige zorg of alles wel heel is thuisgekomen want het wiebelde hier en daar wel wat!!

Maar de aanzet is weer gegeven. Allemaal het bos is met een emmertje, zakje of kruiwagen en verzamelen maar.  Natuurlijke materialen gebruiken .……weer een kleine bijdrage om de klimaatdoelen te halen! 
Een OER groet  van Els Loeffen 

IVN Grave en BL

* Paddenstoelen wandeling en -speurtocht

Op zondag 20 oktober om 10.30u stond een hele groep mensen op de parkeerplaats bij Mariëndaal paraat om met Lia en Ria op zoek te gaan naar de “bloemen van de herfst”, de paddenstoelen. Ria ging op pad met de ouders met kinderen en Lia met een groep volwassenen.

Wij waren in jong gezelschap, dus wij gingen met Ria mee. Dankzij het vochtige weer en de gunstige temperaturen waren er enorm veel paddenstoelen te vinden in allerlei kleuren. Het daagde vooral enkele mannetjes van een jaar of vijf zes uit om telkens een stukje vooruit te lopen en luid hun vondsten te melden. 

Ria en Lia hadden vrijdag j.l. al goed rondgekeken op Mariëndaal dus zij wisten al veel soorten te vinden. De vliegenzwam, rood met witte stippen, sprak het meest tot de verbeelding. Bij de allerkleinsten is dit natuurlijk de bekendste, doch ook voor de andere verschijningen was volop belangstelling.

Met de meegebrachte spiegeltjes werd ijverig gekeken naar de plaatsjes, de buisjes en zelfs naar de doolhofzwam.  De onderzijde heeft lamelachtige buisjes die als een labyrint met elkaar verbonden zijn. De spekzwoerdzwam was bij de ouderen wel herkenbaar maar de jonge ouders fronsten hun wenkbrauwen erbij; spekzwoerd? Als klap op de vuurpijl zagen we vlak bij de kinderboerderij nog een paar parasolzwammen op hele hoge stelen! 

Ondanks dat het, het grootste deel van de anderhalf uur durende wandeling eerst een beetje en toen harder regende, was het een hele leuke wandeling.
Ook Lia liet weten dat ze met een gezellige groep mensen heeft gewandeld.
De kinderen kregen na afloop allemaal een zoekkaart mee, zodat ze ook zelf de namen van de soorten kunnen leren. Door het landelijk IVN was cantharellenbroed beschikbaar gesteld. Enkele ouders willen dat graag thuis gaan proberen.

Ria en Lia, namens alle wandelaars dank voor het delen van jullie kennis.
Rob en Lia Lobel

IVN Grave

* Lezing Natuur-en Landschapsfotografie door Hans Koster 

De lezing welke de natuurfotograaf Hans Koster op donderdag 26 september bij IVN Grave heeft gehouden werd bezocht door 31 personen uit de omgeving van Grave, Plasmolen en Schaijk.

Na een korte introductie over het ontstaan van zijn vak om fotograaf te worden startte de voordracht. Via een serie foto’s, die als basis diende voor zijn verdere uitleg, was de interesse gewekt voor een geslaagde avond met een geliefd onderwerp. Duidelijk was de boodschap dat bij alles wat hij doet, natuurbeleving de boventoon voert.

Onderwerpen welke aan de orde kwamen voor het maken van de perfecte foto waren:
* Ga het gebied of onderwerp meerdere malen bezoeken zodat je de terrein-  of leefomstandigheden van dieren goed leert kennen.
* Bepaal welk moment van de dag je voor het onderwerp wilt plannen. Morgen of avond  i.v.m. sfeer en lichtval.
* Neem de tijd om tot een optimaal plaatje te komen.
* Kies een juiste plaats t.o.v. je onderwerp waarbij de horizonkeuze ven essentieel belang is.

Duidelijk is dat je je eigen toestel goed moet kennen qua instellingen.
Een uitspraak van hem is: niet het toestel maar de bediener van de knoppen maakt het optimale plaatje. Met een kiekje op je fiets- of wandeltocht blijf je een fiets- of vakantiefotograaf.

Waardering was er door de belangstellenden, waarbij gezien de vraagstellingen, voldoende kennis aanwezig was. We kunnen terugkijken op een geslaagde lezing met een populair onderwerp.

Volgende datum voor een lezing staat gepland op 12 november met als onderwerp:  Moeras en Watervogels.

IVN Grave
 

* Wandeling tuin Emmausklooster tijdens Open Monumentendag 2019

Met 2 gidsen stonden we gereed om belangstellenden rond te leiden. Er zaten al wat mensen aan de koffie die eerst een rondleiding door het klooster hadden bijgewoond. Els vertrok wat eerder met de mensen die daarna nog het klooster van binnen wilden bekijken.

Zoals gewoonlijk zijn we gestart bij de stiltetuin, toepasselijke naam, maar eigenlijk geldt dit voor de hele tuin. Ver weg van verkeerswegen en spoorlijnen heerst er een weldadige rust. We vonden onder de lindenbomen een paddenstoel, het makkelijk te verwijderen velletje en het steeltje als een schoolbordkrijtje duidde op een Russula. Op het pad onder de eiken lagen veel oude aardappelgallen zodat we ook daarover konden vertellen.

Bij het beeld van de Heilige Antonius (van Padua) konden we vertellen dat de teunisbloem naar hem genoemd is omdat die bloeit omstreeks 13 juni, zijn naamdag. De plaats Sint Anthonis is genoemd naar Anthonis van Egypte, ofwel Sint Anthonis van het varken. De soberheid van de Kapucijnen is terug te zien op de begraafplaats waar de kruisjes zijn gemaakt van Cortenstaal.

Een echtpaar dat meewandelde wilden foto’s maken bij het pesthuisje. 38 jaar geleden zijn daar hun huwelijksfoto’s gemaakt nadat hun huwelijk was ingezegend in de kloosterkerk. Op een andere plaats vertelde een wandelaar dat hij daar de as van zijn overleden vader heeft mogen verstrooien. Een andere deelneemster, lid van IVN Gennep wees mij op kleine struikjes Jeneverbes, ze waren ons nog nooit opgevallen.

Dat onze vogelwerkgroep er nodig nieuwe nestkastjes moet hangen (steenuil- en torenvalkennest hangen er al), was wel duidelijk aan de nestkastjes die opengehakt zijn door spechten.

Een van de laatste plekjes die we in de tuin bezochten was de oever van de Hertogswetering, ook wel het Paterswiel genoemd. Een prachtige plek in de Ecologische hoofdstructuur die (uitzonderlijk) van oost naar west loopt.

Iedereen was weer onder de indruk van de prachtige tuin die doorgaans door muren en hagen aan het oog onttrokken is. Bijgevoegde foto is gemaakt door Annet van ‘t Geloof.
     
Els Loeffen en Lia Lobel

IVN Grave Wandeling

* Wandeling “Van oorlogsvliegveld B82 naar natuurgebied”

Op 15 september is er een wandeling geweest van IVN en Brabants Landschap samen in Keent. Er waren ongeveer 40 deelnemers zodat we de groep in tweeën hebben gesplitst.Een groep onder leiding van Piet van Zeeland en de andere groep onder leiding van Rob Lobel.

Het weer was fantastisch voor een wandeling waar bij de ontstaans geschiedenis van Keent, de normalisering van de Maas, het gebruik van Keent als vliegveld (voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog) en de toekomst van Keent aan bod kwam. 

IVN Grave

* Vogelexcursies Keent in Nationale Vogelweek

Ongeveer 55 vogelliefhebbers kwamen op 12 mei naar Keent om mee te doen aan een van de vogelexcursies die IVN daar organiseerde. De fietsers waren met 15 personen in de minderheid, de wandelaars konden kiezen uit een lange of een korte route. Elke groep werd begeleid door ervaren IVN-gidsen.

En de vogels in dit stukje nieuwe natuur lieten zich graag bewonderen en fotograferen. Zo waren er onder andere fazanten, graspiepers, buizerds, ganzen en veldleeuweriken. Na afloop maakten veel vogelaars gebruik van de mogelijkheid om na te praten bij een kopje koffie/thee in het Infopunt van Brabants Landschap in Keent.

De Nationale Vogelweek wordt georganiseerd door Vogelbescherming Nederland, in samenwerking met vele lokale vogelwerkgroepen, vrijwilligers en collega-natuurbeschermers. Iedereen kan tijdens de Vogelweek de meest verbazingwekkende vogels in het wild ontdekken. IVN Grave organiseert elk jaar een vogelexcursie tijdens deze vogelweek. Daarnaast is er een vogelwerkgroep actief bij IVN. Meer informatie daarover vindt u hier.

Rob Lobel, voorzitter vogelwerkgroep (leest u aub verder onder de foto)

IVN Grave

* Waterdierenspektakel Broekse Wielen

Zondag 14 april 2019 vond weer de jaarlijkse waterdierenshow plaats bij de Broekse Wielen in Escharen.
Maar liefst 27 personen, waaronder 5 kinderen, hadden de uitnodiging in de pers opgepikt. Goed idee, want het was een hele mooie voorjaarsdag.

Terwijl Els Loeffen met de helft van de groep, waaronder ouders met kinderen, begon aan een wandeling rond het grote wiel, ging Rob Lobel met de andere helft naar een van de wielen. Daar had Wim van de Heuvel al emmers gevuld met zojuist gevangen waterdieren uit de wielen.

De vangst bestond onder meer uit: kleine modderkruiper, voorntje en zeelt. Een groen en een bruin kikkertje, kikkervisjes, enkele waterkevers en poelslakjes. De meeste bewondering ging uit naar de kleine watersalamander, alpenwatersalamander en kamsalamander. Ook liet Wim op vernuftige wijze zien waarop de salamanders hun eitjes (ongeveer 350 per salamander) tussen een blaadje kleven. 

Wim besteedde ook aandacht aan onze mooie libellen die eerst enkele jaren als een onooglijke larve in het water leven, alvorens voor korte tijd het mooie dier te zijn dat wij kennen. Voor veel mensen is dit nog steeds een eyeopener. Leest u aub verder onder de foto.

Broekse WielenNa een uurtje kon de groep van Els de vangsten gaan bekijken en wandelde Rob met zijn groep rond de poel. Daar was ook genoeg te beleven, zoals een dassenburcht met veel graafsporen, gekiemde zaden van de Amerikaanse vogelpest bij de dassenputjes van vorig jaar, spechtengaten in de bomen en nog veel meer.

Uiteindelijk kwamen beide groepen weer bij elkaar bij de gevulde emmers en kon onder het genot van koffie, thee en limonade nog verder gekeken worden naar de beestjes en met elkaar gebabbeld. Na afloop werden de emmers mer de dieren weer geleegd in de wielen.