Verslagen publieksactiviteiten

* Vogelexcursies Keent in Nationale Vogelweek

Ongeveer 55 vogelliefhebbers kwamen op 12 mei naar Keent om mee te doen aan een van de vogelexcursies die IVN daar organiseerde. De fietsers waren met 15 personen in de minderheid, de wandelaars konden kiezen uit een lange of een korte route. Elke groep werd begeleid door ervaren IVN-gidsen.

En de vogels in dit stukje nieuwe natuur lieten zich graag bewonderen en fotograferen. Zo waren er onder andere fazanten, graspiepers, buizerds, ganzen en veldleeuweriken. Na afloop maakten veel vogelaars gebruik van de mogelijkheid om na te praten bij een kopje koffie/thee in het Infopunt van Brabants Landschap in Keent.

De Nationale Vogelweek wordt georganiseerd door Vogelbescherming Nederland, in samenwerking met vele lokale vogelwerkgroepen, vrijwilligers en collega-natuurbeschermers. Iedereen kan tijdens de Vogelweek de meest verbazingwekkende vogels in het wild ontdekken. IVN Grave organiseert elk jaar een vogelexcursie tijdens deze vogelweek. Daarnaast is er een vogelwerkgroep actief bij IVN. Meer informatie daarover vindt u hier.

Rob Lobel, voorzitter vogelwerkgroep (leest u aub verder onder de foto)

IVN Grave

* Waterdierenspektakel Broekse Wielen

Zondag 14 april 2019 vond weer de jaarlijkse waterdierenshow plaats bij de Broekse Wielen in Escharen.
Maar liefst 27 personen, waaronder 5 kinderen, hadden de uitnodiging in de pers opgepikt. Goed idee, want het was een hele mooie voorjaarsdag.

Terwijl Els Loeffen met de helft van de groep, waaronder ouders met kinderen, begon aan een wandeling rond het grote wiel, ging Rob Lobel met de andere helft naar een van de wielen. Daar had Wim van de Heuvel al emmers gevuld met zojuist gevangen waterdieren uit de wielen.

De vangst bestond onder meer uit: kleine modderkruiper, voorntje en zeelt. Een groen en een bruin kikkertje, kikkervisjes, enkele waterkevers en poelslakjes. De meeste bewondering ging uit naar de kleine watersalamander, alpenwatersalamander en kamsalamander. Ook liet Wim op vernuftige wijze zien waarop de salamanders hun eitjes (ongeveer 350 per salamander) tussen een blaadje kleven. 

Wim besteedde ook aandacht aan onze mooie libellen die eerst enkele jaren als een onooglijke larve in het water leven, alvorens voor korte tijd het mooie dier te zijn dat wij kennen. Voor veel mensen is dit nog steeds een eyeopener. Leest u aub verder onder de foto.

Broekse WielenNa een uurtje kon de groep van Els de vangsten gaan bekijken en wandelde Rob met zijn groep rond de poel. Daar was ook genoeg te beleven, zoals een dassenburcht met veel graafsporen, gekiemde zaden van de Amerikaanse vogelpest bij de dassenputjes van vorig jaar, spechtengaten in de bomen en nog veel meer.

Uiteindelijk kwamen beide groepen weer bij elkaar bij de gevulde emmers en kon onder het genot van koffie, thee en limonade nog verder gekeken worden naar de beestjes en met elkaar gebabbeld. Na afloop werden de emmers mer de dieren weer geleegd in de wielen.