Verslagen activiteiten Jeugd IVN
Ook voor kinderen en jongeren hebben wij verschillende mogelijkheden om natuur te beleven, met een Jeugd IVN (voor 8 tot 12 Jarigen) en een Jongeren IVN (voor 12 jaar en ouder). Vaak maakt één van hen een verslag van de activiteiten en de leiding foto’s. Je leest hieronder de verslagen van het lopende en het vorige seizoen/schooljaar. Zo krijg je een indruk van wat wij zoal doen en beleven. Dit Lees vooral verder, ook onder de foto’s.
Heb je interesse, neem dan contact op met onze jeugdbegeleiders:
Monique van den Hark, tel. 06-466 236 29 of mail: moniquevdhark@gmail.com of
Wil van Hout, tel. 06-1660 5421 of mail: w.van.hout1@icloud.com
Op 15 april gingen we op bezoek bij schapenhouders Wim en Joke Jans in Zeeland. De schapen zijn in de winter in de stal en krijgen daar de lammetjes.
In het voorjaar gaan ze naar buiten en helpen ze op verschillende plaatsen met natuurbeheer.
Als de schapen veel gras opeten, krijgen ook kruiden met bloemen de kans om te groeien. Deze zijn weer belangrijk voor onze vlinders en bijen.
We kregen een mooie rondleiding door de stallen, mochten bij de lammetjes die flesvoeding nodig hadden en we kregen een demonstratie hoe een hond, een bordercollie, helpt een kudde schapen de goede kant op te krijgen.
De kinderen vonden het het topochtend. Wim en Joke heel erg bedankt voor de gastvrijheid. Als we jullie schapen op de dijk in Grave of omgeving zien lopen, zullen we zeker aan deze ochtend terugdenken.
Foto’s van Henk van Gemert en Monique vd Hark
Op 18 maart 2023 bracht Jeugd IVN Grave een bezoek aan de Waterzuivering in Haps van Waterschap Aa en Maas.
We hebben gezien en gehoord waarom we geen billendoekjes, vet en oude medicijnen in een toilet of gootsteen moeten gooien.
Met dank aan Ria Smits hebben we gezien hoe vies het water uit onze wc’s en keukens bij de waterzuivering aankomt en hoe schoon het weer naar de omgeving of de Maas gaat.
Naast de zuiveringsbassins is zelfs veel mooie natuur te vinden. Het was een mooie leerzame ochtend. Timo (11 jaar) schreef hierover een verslag:
We zijn zaterdag 18 maart bij de Rioolwaterzuivering van Cuijk geweest.
Eerst kregen we een heel lange uitleg over wat ze daar op het terrein doen.
Daarna kregen we een rondleiding over het terrein. De rondleiding ging als eerste langs een schuurtje waar het heel erg stonk, daar moest ook 1 iemand een meter om zijn/haar nek hangen. Die meter zou gaan piepen als er een te hoge concentratie van stank was. (Fun fact: Als je een scheet bij die meter laat gaat ie af)
Daarna kwamen we langs een stel grote bakken met water, in die bakken kunnen ze heel veel bacteriën los laten die het water dan verder zouden reinigen. We kwamen ook langs een bak die vol zat met bacteriën. Daar stonk het dan ook best wel veel.
En toen kwamen we langs een heel stuk natuur waar heel wat verschillende soorten vogels zitten. Er zouden ook vossen,dassen en bevers zitten. Toen kwamen we weer terug bij het gebouw waar we de uitleg gekregen hadden eerder die ochtend.
En toen gingen we weer naar huis. Ik vond het zelf een heel leuke IVN ochtend.
Foto’s van Wil van Hout en Bernadet vd Linden

Op 11 februari 2023 hebben we nog meer gehoord over de uilen en dan vooral de kerkuil. Hiervoor hebben we een grote nestkast gemaakt die bij een boerderij in de buurt van het Gemaal wordt opgehangen. We zijn ook verder gegaan met de bouw van kleinere nestkasten en maken van vulmateriaal voor de grote insectenhotels.

Op 28 januari 2023 hadden we een les over bijen en andere insecten.
Op de nieuwe EVZ bij Gemaal van Sasse moeten insectenhotels komen. Deze moeten worden opgevuld. Maar de kinderen wilden ook een klein hotelletje voor in hun eigen tuin. Prima idee, want zo krijgen ze natuurbeleving in de achtertuin. Dus gingen ze voor beiden aan de slag. Volgende keer gaan we verder voor het grote hotel.

Op 19 november 2022 heeft het Jeugd IVN Grave les gehad in uilenballen en skeletten. Tijdens de les werden leerzame en ook grappige filmpjes over de onderwerpen getoond. Als praktijk hebben ze uilenballen uitgepluisd opzoek naar botjes van de muis, hierbij hadden ze een kaart waar welk botje hoort in het skelet van een muis. En weet je dat je aan de hand van de botjes ook kunt zien wat voor soort muis het is!
In de pauze besproken we de natuurmomenten, daarna hebben we het uitpluizen afgerond, en was er tijd voor de kinderen om buiten in het belevingsbos stoom af te blazen.
Nadat iedereen een frisse neus had gehaald hebben we de huiswerkopdracht besproken, dit hield in dat de kinderen mee konden denken aan een naam voor het stukje EVZ wat wij gaan aanleggen, hoe de poort/naambord eruit zou moeten zien en ideeën voor de natuurspeelplaats. Er werden al goede ideeën gedeeld in de groep, alle huidige ideeën en ideeën die nog verzonden worden, worden verzamelt. Al met al weer een zeer geslaagde ochtend.
Martine, Jeugdleiding
Jeugdlid Sanne (8 jaar) schreef een stukje over de ochtend.
Vanochtend hebben we les gehad in uilenballen en skeletten, ik vond het uitpluizen van uilenballen leuk maar het stonk wel een beetje. Wat was het gaaf om de gevonden muizenbotjes onder de microscoop te bekijken! Ik leerde over dat uilen hun onverteerbare eten uitspugen in de vorm van een bal. Dit noemen ze uilenballen, en er zaten meerdere muizen in zo’n uilenbal!
Ook leerde ik dat alle inwendige skeletten op elkaar lijken. Zelf een giraffe heeft net zoveel botten als wij. In zijn nek zitten net als bij ons, wel geteld 7 botten! Natuurlijk zijn die van de giraffe wel wat langer. Als natuurmoment vertelde ik dat we in het weekendje weg veel vogels en eekhoorntjes hebben gezien.
En buiten in het belevingsbos heb ik nog lekker geschommeld. Daarna luisterde ik naar de ideeën van de andere voor het EVZ stukje, daar zaten al leuke ideeën bij! Als ik thuis ben wil ik ook nog een speeltuin bedenken.
Het was een hele gezellige ochtend. Bedankt!

Op 15 oktober heeft de groep verschillende soorten nestkasten gemaakt. Elke vogel heeft zijn eigen voorkeur en ook de vleermuizen worden niet vergeten. Bas en Chris (8 jaar) schrijven het volgende:
“Wij hebben een nestkastje voor een koolmees gemaakt.
Het was leuk en makkelijk om te doen.
Het komt op de nieuwe natuurspeelplaats te hangen.
Ze eten insecten en ook processierupsen zodat wij minder jeuk krijgen.
Hopelijk vinden ze het een mooi huisje en leggen ze eitjes erin.”
Daarna hebben we lekker gespeeld in het belevingsbos op landgoed Mariëndaal. Daar hebben we gespeeld in het bos, onder andere in de onlangs vernieuwde boomhut.

Op 24 september 2022 zijn we het nieuwe seizoen gestart. Veel zal in het teken staan van de inrichting van de nieuwe natuurstrook bij Gemaal van Sasse door de jeugdgroep, als onderdeel van het natuurvriendelijker inrichten van de Graafsche Raam door Waterschap Aa en Maas. Omdat de groep uit nieuwe leden bestaat hebben we op locatie een les gehad over wat het waterschap doet en wat ecologische verbindingszones zijn. We hebben ook gekeken waar de strook ligt, die door de jeugd ingericht gaat worden.

Op 25 juni hebben we het seizoen 2021-2022 afgesloten bij het Infopunt van Brabants Landschap in Keent. We hebben hier alles gehoord over de geschiedenis. Het gebied is van landbouwgrond natuurgebied geworden en wordt ook gebruikt om bij hoogwater in de Maas extra ruimte voor de rivier te creëren. Verder lopen er verschillende grazers die helpen het gebied mooi te houden. Na een struin- en puzzeltocht hebben we de ochtend afgesloten met een gezellige picknick.

Op 21 mei brachten we een bezoek aan het voormalige Visioterrein voor onderzoek naar waterdiertjes in de vijver, met hulp van Wim vd Heuvel, RAVON en waterdiertjes deskundige. Tegelijk brachten we een hulde aan de Mammoetboom of in Latijnse benaming Sequioa. Deze heeft een monumentale status en staat op de lijst van beschermde bomen van de Bomenstichting. Hij wordt dit jaar 135 jaar oud, daarmee is hij net zo oud als de Eiffeltoren in Parijs. Dit waarschijnlijk oudste levende organisme van Grave heeft een omtrek van ruim 6 meter en is zo’n 32 meter hoog.

Op 9 april gingen we naar Gemaal van Sasse voor een ochtend over bevers. Jeugdlid Timo (10j), middelste op onderstaande foto, maakte een verslag: Vanochtend hebben we de sporen van een bever gezocht bij het “van Sasse” gemaal in Grave. Eerst kregen we een uitleg over de bever en wat foto’s van de sporen van de bever te zien. Dit zijn de sporen van een bever: knaagsporen aan een boom of struik, sleepsporen aan de oever van een rivier (die heten wissels), pootafdrukken in de modder en heel scherp ruikende poep die meestal over de oever dichtbij of in een wissel is gesmeerd. In het gemaal hebben we een opgezette bever van dichtbij bestudeerd en de opvallende kenmerken van de bever opschrijven op een blaadje. Daarna zijn we naar buiten gegaan om de sporen die ik net omschreven heb te zoeken. Dat ging best goed en ik heb meerderen foto’s gemaakt. Toen gingen we weer naar binnen bij het gemaal. En toen gingen we naar de kelder onder het gemaal. Daar zouden we een voorstelling krijgen van Meneer Sasse alleen dat ging niet door omdat een kant het niet deed. Maar het was wel heel mooi en leerzaam in de kelder onder het gemaal. ‘Ik vond het een heel leuke en leerzame ochtend in het gemaal.’

Op 19 maart kreeg de groep een workshop Natuurfotografie met de camera op hun mobiele telefoon. Hoe breng je een dier, landschap of iets anders in de natuur mooi in beeld? Hoe kun je met een poppetje buiten een spannende foto maken? Onderstaande foto van Kenji is daarna uitverkozen tot “foto van de maand maart 2022”. Je kunt hier zien hoe het Belevingsbos er in maart (vroege voorjaar) uitziet.
Foto van de maand maart 2022
Op 19 februari 2022 waren de vrijwilligers van de Graafse organisatie Just Clean-up te gast voor een ochtend over zwerfafval. Natuurlijk werd ook de omgeving opgeschoond.
Op Mariëndaal en omgeving zwerfafval opgeruimd
Op 20 november 2021 heeft de jeugdgroep zeker 100 inheemse boompjes en struiken gepland op een perceel aan de Schopweg in Escharen. Hier waren alle dode fijnsparren verwijderd, die de droogte van de afgelopen jaren en de aanval van de letterzetter (klein kevertje) niet hadden overleefd. Hier leest u het artikel, zoals het ook in huis-aan-huisblad Arena heeft gestaan.
Meer dan 100 jonge boompjes geplant
Op 9 oktober kwam wilde bijenkenner Theo Martens om samen met de jeugd het bijenhotelletje te inspecteren, dat de kinderen in maart hadden opgehangen op het eiland. De kinderen mochten allemaal een stokje openmaken. Ook hebben we allemaal een klein hotelletje gemaakt voor thuis. Cas (op de foto) en Tessa hebben er onderstaand verhaaltje over geschreven.
We hebben veel dingen over bijen geleerd.
We hebben het gehad over de metselbij dat ze maar in een cirkel van 300 meter kunnen vliegen. We hebben de larven van een bij gezien en een stukje riet waar de larven nog in zitten. Daarna hadden we gekeken naar een insectenhuisje dat we in het voorjaar hadden opgehangen en daar zaten veel larven in. we hebben ook nog zelf een insectenhuisje voor bijen gemaakt. Het was heel Leuk! Groetjes van Cas en Tessa

Op 25 september 2021 kwam de jeugd van het Jeugd/Jongeren IVN weer bij elkaar: even bijpraten, een korte herfstspeurtocht en daarna lekker pannenkoeken eten. Om daarmee een deel van de Groen-blauwe Handdruk (geldprijs) van het Waterschap goed te besteden.

Op vrijdagmiddag 19 juni 2020 konden we het seizoen 2019-2020 feestelijk afsluiten. Zoals jullie wellicht al weten hebben wij van Waterschap Aa en Maas een Groen-blauwe Handdruk gewonnen voor ons ontwerp voor de nieuwe natuurstrook bij het Gemaal van Sasse.
Mensen van het Waterschap wilden op deze middag de prijs aan ons uitreiken en ook nog een keer ter plaatse horen hoe wij tot het ontwerp gekomen zijn. Hiervan willen zij filmopnamen maken die zij kunnen laten zien aan hun regionale commissie die de prijs heeft toegekend. Het complete verhaal vanaf het ontwerpen tot en met de prijsuitreiking leest u hier.
Hier onder zie je waar de nieuwe natuurstrook moet komen.