Verslagen activiteiten jeugd

Ook voor kinderen en jongeren hebben wij verschillende mogelijkheden om natuur te beleven, met een Jeugd IVN (voor 8 tot 12 Jarigen) en een Jongeren IVN (voor 12 jaar en ouder). Vaak maakt één van hen een verslag van de activiteiten en de leiding foto's. Deze publiceren wij hier. Zo krijg je een indruk van wat wij zoal doen en beleven. Lees vooral verder, ook onder de foto's.  

Heb je interesse, neem dan contact op met onze jeugdbegeleiders:

Monique van den Hark, tel. 06-466 236 29 of mail: moniquevdhark@gmail.com of

Wil van Hout, tel. 0485-45 38 09 of mail: w.van.hout1@kpnplanet.nl.

Op 21 mei brachten we een bezoek aan het voormalige Visioterrein voor onderzoek naar waterdiertjes in de vijver, met hulp van Wim vd Heuvel, RAVON en waterdiertjes deskundige. Tegelijk brachten we een hulde aan de Mammoetboom of in Latijnse benaming Sequioa. Deze heeft een monumentale status en staat op de lijst van beschermde bomen van de Bomenstichting. Hij wordt dit jaar 135 jaar oud, daarmee is hij net zo oud als de Eiffeltoren in Parijs. Dit waarschijnlijk oudste levende organisme van Grave heeft een omtrek van ruim 6 meter en is zo'n 32 meter hoog.  MammoetboomOp 9 april gingen we naar Gemaal van Sasse voor een ochtend over bevers. Jeugdlid Timo (10j), middelste op onderstaande foto, maakte een verslag: 

Vanochtend hebben we de sporen van een bever gezocht bij het “van Sasse” gemaal in Grave. Eerst kregen we een uitleg over de bever en wat foto’s van de sporen van de bever te zien. Dit zijn  de sporen van een bever: knaagsporen aan een boom of struik, sleepsporen aan de oever van een rivier (die heten wissels), pootafdrukken in de modder en heel scherp ruikende poep die meestal over de oever dichtbij of in een wissel is gesmeerd. In het gemaal hebben we een opgezette bever van dichtbij bestudeerd en de opvallende kenmerken van de bever opschrijven op een blaadje. Daarna zijn we naar buiten gegaan om de sporen die ik net omschreven heb te zoeken. Dat ging best goed en ik heb meerderen foto’s gemaakt. Toen gingen we weer naar binnen bij het gemaal. En toen gingen we naar de kelder onder het gemaal. Daar zouden we een voorstelling krijgen van Meneer Sasse alleen dat ging niet door omdat een kant het niet deed. Maar het was wel heel mooi en leerzaam in de kelder onder het gemaal. 'Ik vond het een heel leuke en leerzame ochtend in het gemaal.’ Beverochtend jeugd ivn

Op 19 maart kreeg de groep een workshop Natuurfotografie met de camera op hun mobiele telefoon. Hoe breng je een dier, landschap of iets anders in de natuur mooi in beeld? Hoe kun je met een poppetje buiten een spannende foto maken?  Onderstaande foto van Kenji is daarna uitverkozen tot "foto van de maand maart 2022". Je kunt hier zien hoe het Belevingsbos er in maart (vroege voorjaar) uitziet. Fotoworkshop Jeugd IVN

Op 19 februari 2022 waren de vrijwilligers van Just Clean-up te gast voor een ochtend over zwerfafval. Natuurlijk werd ook de omgeving opgeschoond. Jeugd IVN just clean upOp 20 november heeft de jeugdgroep zeker 100 inheemse boompjes en struiken gepland op een perceel aan de Schopweg in Escharen. Hier waren alle dode fijnsparren verwijderd, die de droogte van de afgelopen jaren en de aanval van de letterzetter (klein kevertje) niet hadden overleefd. Hier leest u het artikel, zoals het ook in huis-aan-huisblad Arena heeft gestaan. Boompjes geplant Jeugd IVNOp 9 oktober kwam wilde bijenkenner Theo Martens om samen met de jeugd het bijenhotelletje te inspecteren, dat de kinderen in maart hadden opgehangen op het eiland. De kinderen mochten allemaal een stokje openmaken. Ook hebben we allemaal een klein hotelletje gemaakt voor thuis. Cas (op de foto) en Tessa hebben er onderstaand verhaaltje over geschreven.

We hebben veel dingen over bijen geleerd.
We hebben het gehad over de metselbij dat ze maar in een cirkel van 300 meter kunnen vliegen. We hebben de larven van een bij gezien en een stukje riet waar de larven nog in zitten. Daarna hadden we gekeken naar een insectenhuisje dat we in het voorjaar hadden opgehangen en daar zaten veel larven in. we hebben ook nog zelf een insectenhuisje voor bijen gemaakt. Het was heel Leuk! Groetjes van Cas en Tessa Jeugd IVN Grave
Op 25 september 2021 kwam de jeugd van het Jeugd/Jongeren IVN weer bij elkaar:  even bijpraten, een korte herfstspeurtocht en daarna lekker pannenkoeken eten. Om daarmee een deel van de groen-blauwe handdruk (geldprijs) van het Waterschap goed te besteden. Jeugd IVN GraveOp zaterdag 20 maart 2021 vertelde gastspreker Theo Martens ons en de jeugdleden alles over wilde bijen. Hoe ze leven en hoe hij ze probeert te helpen. Dit was een groot succes. De kinderen waren enorm betrokken en en enthousiast over zijn verhaal en wat hij liet zien.

Jessie (9 jr) maakte een verslag:

Na lange tijd mochten we eindelijk weer eens naar de IVN. Dit keer kregen we les over bijen. Ik ben niet bang voor bijen. En nu kan ik andere vertellen, waarom ze niet eng zijn. 

Er was een man (imker) die ons alles ertelde over de bij. Hij had coconnen bij zich. Dit zijn een soort zakjes waarin de bijen groeien totdat ze volwassen zijn en dan komen ze uit. De bijen die hij bij zich had waren wilde bijen. En wilde bijen steken niet. Je kan wilde bijen herkennen aan het witte puntje op hun kont. 

Bijen leven in een bijenkort, wij hebben een plekje mogen zoeken voor de korf. De korf hebben we geplaatst op het eiland. Waarschijnlijk gaan we de volgende keer kijken hoe het met de korf is. De imker komt ook nog een keer langs om te kijke of er een bijenvolk is ingetrokken. 

Het was erg leuk en leerzaam. Tot de volgende IVN-ochtend. Groetjes Jessie.

De kinderen mochten een bijencocon mee naar huis nemen, om te kijken hoe ze uitkwamen. Kijk voor filmpjes door 2 van hen op onze Facebook- en Twitter pagina. Jeugd IVN Grave

Op zaterdag 27 februari hebben we een try-out gehad met een Jeugd IVN Zoom-ochtend. Helaas was dat geen succes. Maar 2 kinderen deden mee. Ze hebben via school al (te) veel les gehad via een beeldscherm. Je weet het soms pas als je het probeert. We hebben wel even bijgepraat over wat we gezien en gedaan hebben in de natuur. Maar er komt geen nieuwe Zoom ochtend van het Jeugd IVN. Jeugd IVN Zoom ochtendOp zaterdag 12 december 2020 konden we weer een keer naar het Buitenhuis.
Er waren kinderen en ouders die al verschillende keren erom gevraagd hadden, na de herfstvakantie. Met het oog op de veiligheid hadden we gekozen voor de jongsten. 
Wij als leiding vonden het ook leuk om de kinderen te zien. Want we hadden enkel contact via app of mail. Het thema was kerst/natuur in de winter.  We hadden de kinderen gevraagd om een natuur moment voor te bereiden.
Daar zijn we mee begonnen. Ze vertelden hier uitgebreid over. Super gedaan, meiden en jongen.
Daarna hadden we heerlijk gewandeld, spullen verzameld om kerststukjes te maken. De kinderen waren heel creatief en enthousiast . We hadden met zijn allen een fijne ochtend.  Heb je iets leuks gezien, deel het dan met ons via de app of mail. Hopelijk zien we elkaar gauw weer. Karin Hendrix, jeugdleiding

Jeugd IVNOp 26 september konden een aantal nieuwe kinderen kennismaken. We zijn we het nieuwe seizoen gestart met een natuurmoment. Welke belevenissen hebben we meegemaakt in de zomervakantie? Daarna krijgen we een rondleiding op de kinderboerderij. Welke dieren zijn er en hoe worden ze verzorgd. Tot sloten hebben we het gehad over het belang van bomen, welke functie hebben ze in de natuur. Ook hebben we met de kinderen spelletjes en quizvragen bedacht voor een thema ochtend over bomen, waar ook andere kinderen die geen jeugdlid zijn aan mee kunnen doen. Als corona dat weer toestaat.    Monique van den Hark, jeugdleiding

Op vrijdagmiddag 19 juni 2020 konden we het seizoen 2019-2020 toch feestelijk afsluiten. Zoals jullie wellicht al weten hebben wij van Waterschap Aa en Maas een blauwgroene handdruk gewonnen voor ons ontwerp voor de nieuwe natuurstrook bij het Gemaal van Sasse. 

Mensen van het Waterschap willen op deze middag de prijs aan ons uitreiken en ook nog een keer ter plaatse horen hoe wij tot het ontwerp gekomen zijn. Hiervan willen zij filmopnamen maken die zij kunnen laten zien aan hun regionale commissie die de prijs heeft toegekend. Het complete verhaal over de natuurstrook en de prijsuitreiking leest u hier.

Hier onder zie je waar de nieuwe natuurstrook moet komen. Lees aub verder onder de foto. Natuurstrook jeugd en jongeren Op 7 maart 2020 hadden de jongerenleden een microscopie ochtend voorbereid en gegeven aan de kinderen van het Jeugd IVN. 

Koen, 13 jaar, maakte het volgende verslag. 

Deze keer leerden we heel veel over de microscoop en over cellen. Hiervoor mochten we gebruik maken van een lokaal op Merlet college. De jongeren (de ouderen groep) hadden voor de jeugd (de jongere groep) een leuke activiteit klaar gemaakt. Ze zijn hiervoor eerder samen geweest. 

De jongeren gaven leerzame informatie over de microscoop. Eerst kwam Kenji (11,5 jaar) met de geschiedenis van de microscoop, daarna kwam Koen (13,5 jaar) met een verhaal over hoe de microscoop werkt en daarna kwamen Lisa (bijna 15) en Miel (14) over het maken van een preparaat.

Daarna deden de kinderen leuke activiteiten bijv. Het maken van een preparaat en bekeken ze onder de microscoop bepaalde cellen waaronder de cellen van het binnenvlies van een ui en een haar. Het was weer een leuke en leerzame ochtend. 

Jeugd IVN GraveOp 11 januari 2020 hadden we een echte escape room over de winter, met spelletjes, opdrachten, met als uiteindelijk doel zo snel mogelijk 3 pindaslingers te rijgen. De jongeren waren de teamleiders.

Een van de kinderen omschrijft het als volgt:

Toen we binnen kwamen, zijn we gaan zitten en kwam er een mevrouw voor het bord staan. Zij vertelde wat we gingen doen deze ochtend. Als eerste een soort puzzel doen. Toen we daar bijna mee klaar waren, was het laatste pinda rijgen. En het was een wedstrijd en ik en 4 andere kinderen won deze. Het was een leuke ochtend! Groetjes van Jermaine (10 jaar).

Jeugd IVNOp zaterdag 23 november heeft Jeugd IVN Grave voor de tuin van het Emmausklooster in Velp bij Grave vogelnestkastjes en een insectenhotel gemaakt. Een bijzondere samenwerking tussen IVN Grave en Avant Spirit. Hopelijk vinden de dieren snel deze nieuwe woonplekken.

2 Jeugdleden van 8 jaar jong vertellen over hun belevenissen.

IVN GraveIVN GraveLeest u aub verder onder de foto 

IVN Grave

* Op 5 oktober startte het nieuwe seizoen bij de bodem en het bodemleven. Een gezonde bodem is een essentiële schakel in de kringloop van alle leven. Slakken, pissenbedden, mestkevers, regenwormen, paddenstoelen zijn de opruimers in de natuur en en maken de voedingsstoffen erin bruikbaar voor de levende planten en bomen.
Dat leerden de kinderen tijdens de boeiende presentatie door Wil.

De jongeren hebben de ochtend mee voorbereid door een aantal vallen (jampotjes) in te graven op Mariëndaal. Na de presentatie werden de potjes uitgegraven en de gevangen beestjes meegenomen voor onderzoek. Om ze nog beter te leren bekijken, werden de beestjes nagetekend.

We konden de kinderen een groot model van een deel van een regenworm laten zien. Deze heeft wel 10 harten en ze zijn mannetje en vrouwtje tegelijk. Kinderen en jongeren beleven samen deze ochtend, maar de opdrachten voor de jongeren zijn moeilijker. Zo leert iedereen op zijn eigen niveau. 

IVN Grave jeugd* Op zaterdag 22 juni hadden Jeugd- en Jongeren IVN de traditionele picknick ter afsluiting van het seizoen 2018-2019.
Deze keer had elk jeugdlid zelf iets lekkers meegenomen voor bij de picknick. Zoals tomaatjes, komkommer, gevulde broodrolletjes, eiersalade en kruidenboter. Deze smaakten heerlijk bij de broodjes waarvoor de leiding had gezorgd. 

Hiermee vulden we we knapzakjes en maakten zo een persoonlijk buffetje om mee te nemen naar buiten. Want de picknick werd niet aan tafel genuttigd, maar in de wei bij Guus Janssen, een melkveehouder in Velp. Het werd zo een “Wij in de wei”- picknick. Na het eten evalueerden we met ons allen het afgelopen seizoen.

In september gaat de leiding weer een nieuw uitdagend en gevarieerd seizoen samenstellen. Nieuwe kinderen (vanaf 8 jaar) en jongeren kunnen zich aanmelden om mee te doen. Neem dan contact op met Monique van den Hark, e-mail. moniquevdhark@gmail.com of tel. 06 – 4662 3629.

Jeugd IVN Grave

* Op zaterdag 18 mei was er een jeugdochtend over waterdiertjes met de enthousiaste en deskundige hulp van Wim van den Heuvel (RAVON).  We hebben veel geleerd over water en waterdiertjes. Tegelijk werd onderzoek gedaan naar de helderheid, ph-waarde en de aanwezige soorten waterdiertjes, aan de hand van de lesbrief "IVN-Slootjesdagen". Het was mooi om het verschil te zien tussen de visvijver en de amfibiepoel op Mariëndaal. Deze waarnemingen worden via de website doorgegeven.

Een jeugdlid maakte van deze ochtend het volgende verslag

Jeugd IVN Grave

* Op 23 maart heeft de groep een bezoek gebracht aan Gemaal van Sasse in Grave. Waterschap Aa en Maas heeft IVN Grave gevraagd mee te denken en te werken aan een nieuw in te richten strook natuur. De kinderen hebben hiervoor een ontwerp gemaakt, met aandacht voor biodiversiteit.  Bij het gemaal werden in groepjes de eerste ideeën getekend.

Tijdens de jeugdochtend op 13 april keken de kinderen wat de belangrijkste elementen zouden zijn en werden deze gecombineerd tot een echt plan voor de groenstrook. Jeugdlid Suus maakte eenverslag

Jeugd IVN Dit ontwerp is op 16 mei door kinderen en leiding aangeboden aan medewerkers van het Waterschap. 

Jeugd IVN bij Wateschap

* Leden van het Jeugd- en Jongeren IVN maakten op 23 februari hun eigen klimaatakkoord om zelf een bijdrage te leveren. Ook gingen ze in de buurt van Merletcollege Grave aan de slag om zwerfafval op te ruimen.

Jeugd Grave* Op 11 januari gingen Jeugd- en Jongeren IVN op bezoek bij Sterrenwacht Halley tussen Heesch en Vinkel. Een van de jeugdleden maakte hiervan een Verslag

Jeugd IVN