Grave
IVN
woensdag26aug2020

Onze gidsen in coronatijd

Onze gidsen hebben al een aantal maanden niet met natuurliefhebbers uit de omgeving kunnen rondwandelen.

Eén van de gidsen, Herma Peeters, heeft deze winter al voorgesteld om maandelijks als gidsen samen te gaan wandelen om de onderlinge band te verstevigen en elkaar met kennis te voeden.  En zo zijn er inmiddels al enkele inspirerende wandelingen gemaakt, samen met onze gidsen-in-opleiding.

Begin maart waren we met z’n vijven van start gegaan. Het werd letterlijk een vierseizoenen wandelingen onder allerlei omstandigheden. Van heerlijke zon tot een forse hagelbui.

En toen kwam corona…

Met goede afspraken over de 1,5m afstand hebben we het in juni toch met z’n zevenen weer opgepakt met een wandeling in het Raamdal. 
In juli deden we dat in de Zandvoort, ook onze 5 natuurgidsen in opleiding lopen mee, zo krijgen de mensen die al langer gidsen, ook “verse” wetenswaardigheden mee. Natuurlijk ontstaan er ook de nodige discussies; is het nou wel of niet dat bepaalde plantje…

In augustus waren we inmiddels, mede dankzij het mooie weer met z’n elven. In het Gasselse bos kregen we van elkaar weer van allerlei kennis o.a. over het gebied en de natuurverschijnselen daar.

Al met al heel  prettig om van elkaar te leren zodat wij onze wandelaars nóg meer kunnen vertellen onderweg. Bovendien is ook gezellig met elkaar.

Wij hopen dat onze enthousiaste natuurgidsen in opleiding ook snel hun opleiding weer kunnen voortzetten, want ook zij zijn getroffen door de coronamaatregelen. Hun opleiding is stopgezet. Op dit moment is er overleg hoe, wanneer en op welke wijze de opleiding  kan worden voortgezet.

We hopen vooral dat iedereen gezond blijft en dat er toch weer een tijd komt dat we weer publiekswandelingen kunnen gidsen waarbij we ook kennis van onze medegidsen kunnen gebruiken.

Mede namens alle natuurgidsen en natuurgidsen in opleiding.
Lia Lobel