Grave
Kind & Natuur
maandag18mrt2019

NLDoet: Belevingsbos nog spannender

Op zaterdag 16 maart waren 12 mannen en vrouwen van IVN Grave aan het werk in hun Belevingsbos bij de kinderboerderij. 9 Volwassenen en 3 leden van het jongeren-IVN staken de handen uit de mouwen om het bos weer klaar te maken voor het seizoen.

Het insecten-hotel werd verplaatst naar een zonniger plek, de handpomp werd weer aangesloten, er werd een begin gemaakt met het herstel van de gevlochten tipi-tent. Ook het blotevoetenpad werd schoon gemaakt en ontdaan van alle ingewaaide bladeren uit de winter.

Kinderdassenburcht

Nieuw voor het Belevingsbos is de zaterdag gerealiseerde 'kinderdassenburcht' van ingegraven rioolpijpen. Daar kwam een heuse kraan en veel zand aan te pas. (Leest u aub verder onder de foto)

IVN Grave

Al deze acties waren mogelijk dankzij de gelden van NL Doet van het Oranjefonds. Niet dat hiermee alles betaald kan worden, maar het geeft een noodzakelijke impuls. Een belangrijk aspect aan het NL Doet verhaal is samen aanpakken. Wij waren blij met de opkomst van zovelen.

De weergoden werkten in het begin niet mee: het regende pijpenstelen tot na de eerste koffie. Daarna was het prettig werken in het bos. Rond twaalf uur stond de lunch klaar in het Buitenhuis, waar wij samen met de vrijwilligers van de kinderboerderij – zij werkten aan een eigen NL Doet-project- ons het eten goed lieten smaken: de zelf gemaakte soepen gingen erin als koek.

Klaar voor de jeugd

Na de lunch ging wethouder Rick Joosten van gemeente Grave met de nieuwe IVN-Grave voorzitters René van den Heuvel en Wil van Hout het Belevingsbos in. Voor de middag had hij geassisteerd op de kinderboerderij om op deze manier vanuit het Graafse College het beste beentje voor te zetten.

Joosten was onder de indruk van wat hij aan natuurgerichte jeugd-voorzieningen aantrof in het bos. Veel (groot)ouders met kinderen bezoeken de kinderboerderij en maken daarna een rondje door het bos. Ook veel schoolklassen komen hier onder IVN-begeleiding hun natuurkennis opvijzelen. Kijken, luisteren, ruiken, voelen en vooral doen: het kan allemaal in het Belevingsbos. (Leest u aub verder onder de foto)

IVN Grave

Dank 

Wij zijn dank verschuldigd aan de harde werkers. Daarnaast uiteraard ook aan NL Doet voor de financiële middelen.

Daarnaast was het maken van de nieuw gerealiseerde 'kinderdassenburcht', niet mogelijk geweest zonder de hulp van de dienst gemeentewerken van de gemeente Grave die ons twee rioolbuizen leverden, een grote buis ophaalden in Nijmegen én een vrachtwagen snoeihout ophaalde voor onze tipi-hut. Ook loonbedrijf Loeffen uit Schaijk hielp ons vooruit met een rioolbuis  en een betonnen plaat om het geheel af te dekken.

Kinderen kunnen volkomen veilig door de buizen kruipen, omdat het knooppunt van de vier buizen wordt afgedekt door de zeer sterke plaat met daar over heen een dikke laag zand. Weer groeit het bos, er is veel te beleven. 

IVN Grave