Grave
Kind & Natuur
zondag25sep2022

Boomhut in Belevingsbos Velp weer open

VELP - Na twee jaar afgesloten te zijn geweest, is de boomhut in het Belevingsbos in Velp weer klaar voor de toekomst. “Kom en gebruik hem”, stelt het bestuur van IVN Grave, dat in mei 2023 een feestelijke heropening houdt.

Een echte boomhut had IVN Grave al vanaf 2016 in haar Belevingsbos in Velp, vlakbij de Kinderboerderij. “Maar is die veilig? Daar waren de meningen over verdeeld. Officiële navraag, onder andere bij de gemeente Grave, leverde op dat de boomhut officieel als onveilig te boek stond. Pas als je een veiligheidscertificaat hebt, is zo’n speeltoestel officieel veilig verklaard. "Nou en", denk je dan: er staat toch overal: "Betreden op eigen risico" en het bestuur valt toch onder de gemeentelijke aansprakelijkheidsverzekering?

Dat is dus niet het geval. Pas als een speeltoestel officieel als veilig is gecertificeerd, ben je als vereniging verzekerd tegen aansprakelijkheid. Tja, dan moet het wel gebeuren. Bovendien wil je niet dat een kind ergens bekneld komt te zitten met een vinger of arm. Daarom moest de boomhut in 2020 afgesloten worden voor gebruik door kinderen.”Eerst maar eens de gemeente laten kijken", besloot het IVN-bestuur.

Willy van Kreij van gemeentewerken Grave had vaker met dit bijltje gehakt en wist waar je moest zijn voor een officiële keuring: bij Arbos. Jan Nabuurs van IVN Grave had als Belevingsboswachter de leiding. Onverdroten ging hij aan het bellen en regelen. Het resultaat van de keuring loog er niet om: in de bodem van de boomhut zitten te veel kieren (vingers), die kieren moeten dicht; de balustrade is 95 centimeter hoog en die moet tenminste 135 centimeter hoog worden, zodat kleine kinderen er niet overheen kunnen klauteren of vallen; de eikentrap is te open, deugt niet; het klimrek met touw aan de boomhut is te gevaarlijk, moet weg; de binnenhut is te gesloten moet meer open. De grond onder de boomhut was te hard en zou een valproef niet doorstaan. Het keuringsrapport, dat wordt gemaakt voor de certificering, ging geld kosten en dat heeft IVN Grave niet zomaar op de plank liggen.

Nabuurs was niet te stoppen. Hij vroeg subsidie aan bij de gemeente en kreeg die. Ook kreeg hij na overleg subsidie van kinderopvang "Onder de Boompjes", dat pal naast het Belevingsbos haar onderkomen heeft. Intussen regelde hij de noodzakelijke materialen en mensen om mee te slopen en weer herstellen. Hij kreeg hulp van zijn werkploeg: Els, Wil, Ruut, Henk, Piet en Herman. En passant had hij bij de gemeente een glijbaan losgepeuterd.

Om het eventuele vallen van kinderen uit de boomhut of van de glijbaan zo gevaarloos mogelijk te maken, moet er een verende ondergrond zijn. Die vond Jan in het bos met een laag bosgrond. Eerst werd 35 centimeter grond onder de hut gestort en daaroverheen een flinke laag bosgrond aangebracht. De officiële valproef werd gedaan: goedgekeurd. Eind mei 2022 vond de officiële keuring van alle speeltoestellen in het Belevingsbos plaats: een aantal kleine zaken werd nog geconstateerd. Aanpassingen werden geaccepteerd en in september 2022 volgde het certificaat: loon naar werken.

Er kan nu weer geravot worden: de boomhut is open, klimtouwen en kruipbuizen zijn veilig verklaard, de waterpomp werkt en het hele Belevingsbos van ruim een halve hectare is weer vrij toegankelijk. Je ziet nestkasten van vogels en vleermuizen en een insectenhotel. Een bezoekje aan de dieren op de kinderboerderij laat zich moeiteloos combineren met nog even spelen en natuur opsnuiven in het belevingsbos. IVN Grave kan ook kinderfeestjes begeleiden in het belevingsbos: er is veel te leren.

Het IVN-bestuur en de werkgroep Belevingsbos zijn blij met het resultaat. “Vooral voor de kinderen uit de omgeving!”

Herman Peters