Jeugd IVN (8 tot 12 jarigen)

Het Jeugd IVN Grave is er voor natuurliefhebbers vanaf 8 jaar. Het is een groep kinderen (maximaal 25) die 8x per jaar op een zaterdagochtend bij elkaar komt om bezig te zijn met natuur. 

Vind je natuur (zoals dieren, planten, milieu) ook zo interessant en zou je er wel eens meer over willen leren? Misschien vraag je je wel af of dat wel zo leuk is? Bij het Jeugd-IVN is het zeker niet saai.

Bij onze groep gaan we juist zelf aan de slag met de natuur. Natuurlijk nodigen we wel eens mensen uit, die veel over een bepaald onderwerp komen vertellen. Maar vooral willen we jullie zelf de natuur laten ontdekken, ervaren, beleven en samen meewerken aan een mooiere natuur en leefomgeving. Kijk maar eens bij de verslagen

De ochtenden zijn altijd op zaterdagochtend van 09.00 tot 12.00 uur in het Buitenhuis, op Kinderboerderij Buiten-"Gewoon", thuisbasis van IVN Grave. Dit is aan de Beukenlaan 8 in Velp bij Grave, achter de brede school.

Er komen zeer gevarieerde onderwerpen aan de orde. Elk seizoen is het programma weer anders. Je mag één keer gratis en vrijblijvend proberen of je het leuk vindt. Daarna kost deelname € 17,50 voor een heel kalenderjaar. 

Komend seizoen staat voor een groot deel in het teken van de nieuwe natuurstrook bij Gemaal van Sasse in Grave, die we samen met het Waterschap gaan aanleggen. 

Deze strook is een nieuw stuk ecologische verbindingszone om kleine natuurgebiedjes met elkaar te verbinden en onderdeel van de herinrichting van de Graafse Raam.

Deze is grotendeels ontworpen door de leden van het Jeugd IVN een aantal jaren geleden. Het Waterschap heeft het ontwerp grotendeels overgenomen en aan ons een aanmoedigingsprijs toegekend, de groen-blauwe handdruk. De ontwerpers zijn nu onze jongerenleden of hebben de groep inmiddels verlaten. Door oa corona en de fusie van 5 gemeenten tot gemeente Land van Cuijk heeft de realisatie helaas veel vertraging opgelopen. 

In de nieuwe natuurstrook komen fruitbomen en -struiken, een bloemenweide, een wilgentunnel, een natuurspeelplaats met picknickbanken, insectenhotels en kasten voor verschillende soorten vogels, vleermuizen en egels. Dit alles gaan het Jeugd en Jongeren IVN samen met het Waterschap realiseren.

De precieze volgorde is afhankelijk van de planning van het Waterschap, die eigenaar is van de natuurstrook. Wij denken dat het een unieke ervaring is voor ons allemaal om samen daadwerkelijk een nieuwe natuurstrook aan te leggen.

De ochtenden in het najaar 2022 zijn 

  • 24 september
  • 15 oktober
  • 19 november

In december hebben we geen natuurochtend, maar dan hebben we wel de planning gemaakt voor het voorjaar van 2023.

Heb je interesse in het Jeugd IVN, neem dan contact op met een van onze jeugdbegeleiders:

Monique van den Hark, tel. 06-466 236 29 of mail: moniquevdhark@gmail.com.

Wil van Hout, tel. 0485-45 38 09 of mail: w.van.hout1@kpnplanet.nl.

Jeugd IVN