Groenzicht

Natuur voor ouderen

Veel ouderen in verzorgingshuizen komen nog maar weinig buiten. Hierdoor lukt het hen niet meer om natuur te beleven.

Daarom gaan elke maand twee enthousiaste IVN-gidsen naar Verzorgingshuis Catharinahof (tot 2013 Verzorgingshuis Maaszicht) in Grave en naar Zorgresidentie Velp. Daar brengen zij natuur naar de ouderen. Gemiddeld komen 10 tot 15 ouderen per keer naar zo'n groenmiddag. 

Vaak brengen onze gidsen zelf materialen mee, zoals bloemen en planten, takken, boomvruchten, kruiden, planten uit de moestuin, enzovoorts. Bij erg mooi weer gaan ze soms ook naar buiten voor een "groenuitje".

Ze maken soms ook gebruik van de IVN Natuurkoffers voor ouderen, een IVN-afstudeeropdracht van auteur Jan Westera. Voor elk seizoen is er een koffer met prachtige foto's, een natuurfilm op CD-rom en een handleiding vol verhalen.Zo kunnen de ouderen weer natuur zien, voelen, ruiken en beleven. Tijdens zo'n middag komen veel herinneringen van vroeger naar boven. Veel mensen komen van een boerderij of hadden vroeger zelf een moestuin. Er worden dan ook veel ervaringen uitgewisseld.

Bijzonder is ook dat de groep van het Jeugd IVN met kinderen tussen 8 en 13 jaar al enkele malen op bezoek is geweest bij de ouderen. Zo ontonden boeiende gesprekken over de natuur en het leven vroeger en nu. Zowel de kinderen als de ouderen waren erg enthousiast. 

Voor meer informatie over Groenzicht kunt u contact opnemen met Marij van Diggelen, puf001@home.nl.