Grave
Op
zondag07jan201814:00

Winterwandeling Gasselse Bossen

Hoe komen dieren, planten en bomen de winter door?

Op zondag 7 januari organiseert IVN Grave een wandeling door de Gasselse bossen. De wandeling start om 14.00 uur bij de Gasselse molen (kruispunt Heidestraat/Hoeve) en duurt ongeveer 2 uur.

De natuurgidsen vertellen tijdens de wandeling over de overlevingsstrategieën die planten en dieren gebruiken om deze koude periode door te komen.

Overwinteren in het bos

Hoe komen dieren en planten de winter door? Wie houden er een winterslaap en wie niet? Hoe komen de dieren aan voedsel als er een dik pak sneeuw ligt? Als het kouder wordt zien we steeds minder insecten, hoe komt dat? Waar zijn ze in de winter? Zoeken ze een beschut plekje? De bomen zijn kaal, planten lijken afgestorven, maar wat gebeurt er onder de grond? En zijn er misschien al tekenen van het voorjaar te bespeuren? Om de winter te overleven heeft de natuur zo zijn eigen middelen. 

Onze gids vertelt u verder al wandelend over de Gasselse Heide, een voormalig heideterrein dat in de jaren ’30 (‘de werkverschaffing’) beplant is met voornamelijk Grove Dennen en hier en daar Douglassparren en Lariksen. De naaldbomen werden gezet met het oog op houtproductie. De loofbomen zijn grotendeels daarna zelf gekomen. Het gebied is geologisch waardevol. Wie goed oplet merkt al snel het golvend karakter van het terrein: de rivierduinen. 

De wandeling is geschikt voor jong en oud. De route is niet geschikt voor rolstoelen. Deelname is gratis; een vrijwillige bijdrage mag. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met natuurgids Henk Verbeeten, tel 0486-473322

Algemene informatie

zondag 7 januari 2018 - 14:00 tot 16:00
Locatie: 
Gasselse Molen Bergzicht
Heidestraat/Hoeve
5438 ND Gassel
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image