Grave
Biodiversiteit
Op
donderdag19mrt202020:00

Thema avond Biodiversiteit wordt verplaatst

We wachten de ontwikkelingen rondom het coronavirus af

IVN Grave wist emeritus hoogleraar Frank Berendse te strikken voor een lezing over biodiversiteit op donderdag 19 maart. Gezien de ontwikkelingen rond het coronavirus en het dringende verzoek van de veiligheidsregio om sociale bijeenkomsten niet door te laten gaan, ziet de organisatie zich genoodzaakt de lezing door te schuiven naar een ander moment. "Wanneer we het opnieuw inplannen is niet te voorspellen", zegt Theo Rammelt namens IVN. "Dat is afhankelijk van de ontwikkelingen."

Wat is dat eigenlijk en waarom is dat zo belangrijk? Is het zo erg als er minder soorten planten, dieren, insecten en bodemleven zijn? En hoe staat de natuur er nu voor? Frank Berendse, emeritus hoogleraar natuurbeheer en plantenecologie, zal tijdens zijn lezing ingaan op het verleden en de toekomst van de natuur en het landschap in Nederland.

Natuurvereniging IVN Grave heeft voor 2020 biodiversiteit gekozen als jaarthema. Biodiversiteit is een term die we gebruiken om de rijkdom van de natuur aan te duiden. Het gaat om de grote verscheidenheid aan dieren, planten, habitats en genen. Biodiversiteit zorgt door de interactie met de omgeving voor ecosystemen waarin organismen kunnen leven. Ook de mens is afhankelijk van voldoende biodiversiteit.

De activiteiten van IVN staan dit jaar zoveel mogelijk in het teken van biodiversiteit. Zo wil de vereniging een bijdrage leveren aan het noodzakelijke herstel en bescherming van onze natuurlijke omgeving. In dit kader is Frank Berendse, autoriteit op dit gebied, uitgenodigd een lezing te verzorgen.

Natuur en voedselproductie

In zijn lezing zal Prof. dr. Berendse laten zien hoe sterk verbonden natuur en landschap zijn met de manier waarop ons voedsel wordt geproduceerd. Eerst neemt hij ons mee - in vogelvlucht - langs de geschiedenis van het Nederlandse landschap. Hij laat zien hoe veranderingen in de natuur bepaald worden door bevolkingsomvang en economie.

Hij vertelt vooral over het boerenlandschap en wat we kunnen doen om hier het tij te keren en de weg terug te vinden naar een platteland dat rijk is aan vlinders, vogels en bloemen en waar toch voldoende voedsel wordt geproduceerd.

Frank Berendse is emeritus hoogleraar natuurbeheer en plantenecologie en adviseerde onder meer het Nederlandse kabinet over een nieuw natuurbeleid en de Europese Commissie over de toelating van bestrijdingsmiddelen. Hij schreef de boeken "Natuur in Nederland" en "Wilde apen" over de toekomst van de natuurbescherming in Nederland.

Aanmelden 

Deelname aan de lezing kost € 5,00 (inclusief consumptie); aanmelden bij ivngrave.natuureducatie@gmail.comGraag aanmelden vóór 12 maart. 

Voor meer informatie over deze lezing kunt u contact opnemen met Theo Rammelt, tel. 0486-476538, e-mail. theo.rammelt@gmail.com.

Algemene informatie

donderdag 19 maart 2020 - 20:00
Locatie: 
Catharinahof
Koninginnedijk 252
Grave
Nederland
Google Maps image