Grave
Landschap
Op
zondag10nov201910:00

Struintocht door oude Maasbocht Keent

Georganiseerd door Brabants Landschap

Brabants Landschap organiseert zondag 10 november een struintocht door de verruigde uiterwaarden van de oude Maasbocht in Keent (tussen Ravenstein en Grave). De wandeling met gids begint om 10.00 uur in het infopunt van Brabants Landschap aan de Zuijdenhoutstraat 2 in Keent.

Bijzondere aandacht tijdens deze natuurwandeling met gids, gaat uit naar de Tauros en de Exmoorpony. Deze dieren vormen de kuddes die het natuurgebied begrazen. Tijdens de wandeling komen ook de natuurontwikkeling en de waterveilgheid aan de orde. 

Deze maandelijkse struintocht, Rondje Keent, gaat vooral over onverharde paden en dijken. Vaak ook over paadjes die zijn gemaakt door de grote grazers in het gebied. We starten om 10.00 uur bij het infopunt en zijn rond 12.30 uur terug. Parkeren kan op het terrein van het infopunt en deelname is gratis. Na afloop is er koffie, thee of chocolademelk in het infopunt. Aanmelden is niet nodig.

Hand in hand

In het natuurgebied van de oude Maasbocht in Keent vindt iets bijzonders plaats. Waterberging en natuurontwikkeling gaan hand in hand. Sinds enkele jaren probeert men ook hier het imposante Europese oerrund terug te brengen in de natuur. Door kruising en selectie met oude runderrassen uit Europa worden stappen gezet op weg naar het oerrund, de Tauros. Deze was de voorouder van alle koeien in Europa. De runderen zorgen samen met de Exmoorpony's ervoor dat het gebied open blijft om water uit de Maas te kunnen bergen bij een hoogwaterstand en nieuwe natuur een kans te geven.

Brabants Landschap: natuur- en cultuurbescherming is en blijft mensenwerk

De provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, is nog het thuis van vele vrij levende planten- en diersoorten. Dit komt onder meer doordat Brabants Landschap ruim 17.000 hectare bos, heide, ven, zandverstuiving, beek- en rivierdalen, landgoederen, boerderijen, forten en kastelen met zorg beheert. Daarnaast zet Brabants Landschap zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde natuurgebieden. Een groot netwerk van enthousiaste vrijwilligers helpt mee met de bescherming van weide- en akkervogels, uilen, amfibieën en vleermuizen. Dit kost echter veel geld. Voor € 1,25 per maand helpen mensen al om onze waardevolle natuur te beschermen. Voor meer informatie zie www.brabantslandschap.nl.

Informatie

Voor vragen over deze wandeling kunt u contact opnemen met René van den Heuvel, coördinator infopunt Keent, tel. 06-57 01 83 01 of via email: info.keent@gmail.com.

Algemene informatie

zondag 10 november 2019 - 10:00
Locatie: 
Infopunt Brabants Landschap
Zuijdenhoutstraat 2
Keent (bij Ravenstein)
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image