Grave
(Zoog)dieren
Op
zondag25nov201810:00

Publiekswandeling "Sporen van de das op Tongelaar"

Ontdek de sporen

Zondag 25 november organiseert IVN Grave een natuurwandeling op landgoed Tongelaar, een van de oudste burchten van Nederland. Tegenwoordig is de das een belangrijke bewoner van dit gebied; ook een burchtbewoner maar dan onder de grond. Een oplettende wandelaar zal zijn spoor vinden. Wie mee wil spoorzoeken naar de das kan aansluiten bij de wandeling van IVN. Deze wandeling start om 10.00 uur bij het kasteel; parkeren op de parkeerplaats bij Tongelaar, Hoogeweg, Mill.

Landgoed Tongelaar, een prachtig wandelgebied, wordt onder andere  bewoond door het gemoedelijkste dier van Brabant, de das. Die woont hier met meer dan 50 exemplaren in burchten onder de grond. De das, de grootste marterachtige (lengte kop-romp: 65-80 cm, lengte staart: 12-19 cm, gewicht: 6,6 - 16,7 kg) die in ons land voorkomt … iedereen heeft er wel eens van gehoord. Dassen zijn schuw en vooral rond schemertijd en in de nacht actief. Daarom hebben weinig mensen ooit een echte das gezien. Jammer, want de das is een prachtig dier, dat absoluut thuishoort in de Nederlandse natuur.

Zijn sporen zijn voor de oplettende natuurliefhebber wél overal te ontdekken: vaste wissels (paden uitgesleten door dieren), mestputjes, graafsporen en haren aan het prikkeldraad. Het beheer op Landgoed Tongelaar (door Brabants Landschap) staat grotendeels in dienst van dit dier. Op akkers vindt biologische teelt plaats - geen gif dus! - en grasland wordt bemest met ruige stalmest. Dat levert regenwormen op, zijn lievelingskostje. Omdat deze alleseter ook een zoetekauw is, zijn de vele houtwallen onderplant met besdragende heesters.

Na afloop van de wandeling kunnen de deelnemers het infopunt in het kasteel bezoeken waar de das op ware grootte te zien is.

Voor meer informatie over deze wandeling kunt u contact opnemen met IVN Natuurgids Lia Lobel, 0486-475388 of lobelia@home.nl.

Algemene informatie

zondag 25 november 2018 - 10:00
Locatie: 
Tongelaar, parkeerplaats
Hoogedijk
Mill
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image