Grave
Bomen & Struiken
Op
zondag24nov201910:00

Herfstwandeling Landgoed Tongelaar

Bomen centraal

Op zondag 24 november vertrekt er om 10.00uur een gratis wandeling met een deskundige IVN-gids op Landgoed Tongelaar. Dit keer vertellen de gidsen over de geschiedenis van het landgoed en over haar bomen. De wandeling begint bij het kasteel (Tongelaar 12-16, 5451 HS Mill) en duurt tot ca 12.00 uur.  U kunt parkeren op de parkeerplaats aan de Hoogedijk op loopafstand van het kasteel.

Het wordt een stevige wandeling van ruim 6,5 km. De route gaat over wandelpaden en lanen langs de landerijen en de boerderijen die op het landgoed staan. De gids vertelt niet alleen over de geschiedenis van het landgoed; er is vooral ook veel aandacht voor de bomen in het gebied.

Bomen bieden immers een biotoop voor andere grote en kleine  levende wezens, talloze planten en dieren die eigenlijk van alles met elkaar te maken hebben. Er zijn bomen en struiken van verschillende leeftijden en er zijn allerlei soorten.  Sinds de zomer zijn de bomen flink van uiterlijk veranderd dus is ook hierover het nodige te vertellen.

De eikenprocessierupsen zijn al in winterrust, maar mogelijk zijn er nog sporen van te zien. De ruim 30 dassen die op Tongelaar leven zullen zich niet laten zien  maar hun aanwezigheid zal zichtbaar zijn aan de sporen die ze achterlaten. Ook zullen de deelnemers geattendeerd worden op de vele andere verschijnselen van de herfst.

Na afloop van de wandeling kunnen de deelnemers het  infocentrum in het kasteel  bezoeken waar onder andere een filmpje over het gedrag van de das te zien is. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lia Lobel, e-mail. lobelia@home.nl of tel. 0486-475 388.

Algemene informatie

zondag 24 november 2019 - 10:00
Locatie: 
Kasteel Tongelaar
Tongelaar 12-16
5451 HS Mill
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image