Grave
Landschap
Op
donderdag27dec201813:30

Doorstap wandeling Sint Anthonis

Door IVN Maasvallei

Op donderdag 27 december organiseert IVN De Maasvallei een doorstapwandeling bij het Peelkanaal bij Sint Anthonis. Gestart wordt om 13.30 uur bij de kruising Gemertseweg/Peelvenweg bij de IVN-vlag bij Oploo. De wandeling duurt ca. 2 uur.

We gaan een winterse wandeling maken door het Sint Anthonisbos, een natuurgebied van ruim 850 ha. groot. In de volksmond wordt dit gebied vaak aangeduid met de naam Staatsbossen of kortweg De Staat. Het gebied valt nl. onder Staatsbosbeheer.

Het was een ontginningsbos van vooral grove dennen. In de vorige eeuw zijn ze aangeplant om stuthout voor de Limburgse mijnen te leveren. Langzaam maar zeker is dit van oorsprong productiebos omgevormd naar een bos, dat naast productiehout ook veel natuur- en recreatieve waarde heeft. Het is een rijk bos met veel naald- en loofbomen. Bijvoorbeeld: douglasspar, weymouthden,  zilverspar, hemlockspar. Tijdens de wandeling staan we er (ook letterlijk) bij stil.

Ook wandelen we een stuk langs het Peelkanaal. Sinds 2001 is dit een Rijksmonument! Het kanaal is in 1939 gegraven en deed dienst als afwateringskanaal. Maar het was ook een antitankgracht, als verdediging tegen Duitsland, vandaar de naam Defensiekanaal. Het Peelkanaal vormt een ecologische verbindingszone die de natuurgebieden St.Anthonisbos/Groote Slink bij Oploo verbindt met Molenheide/Groespeel bij Mill. Zo kunnen dieren zich van het ene naar het andere natuurgebied verplaatsen.

Na de wandeling kunnen we onder genot van koffie/thee nog even napraten. De wandeling is gratis, een vrijwillige bijdrage voor koffie/thee is welkom.

Tips: niet geschikt voor rolstoelgangers en trek goede wandelschoenen aan. Verdere inlichtingen bij Nell van der Velden,tel. 0485-478992 of Carla Hendriks, tel. 0485-381821.

Algemene informatie

donderdag 13 december 2018 - 21:00