Grave
Landschap
Op
dinsdag23nov202120:00

ANNULERING ! Lezing over wijstgronden gaat niet door.

Hopelijk later alsnog

TOT ONZE SPIJT MOETEN WIJ DEZE LEZING GEPLAND OP 23 NOVEMBER ANNULEREN VANWEGE DE TOENEMENDE CORONA BESMETTINGEN. 

Natuurvereniging IVN Grave organiseert op dinsdag 23 november een eerste lezing sinds corona haar intrede deed; uiteraard alleen als dat op een verantwoorde manier kan binnen de Corona-regels.

Het thema van de avond is het verschijnsel wijstgronden en de planten en dieren die daar voorkomen. Ecoloog Nico Ettema verzorgt de avond in “Ons Trefpunt”, het dorpshuis van Velp, Beukenlaan 11, 5363 RA Velp.
De lezing begint om 20.00 uur; vanaf 19.30 u is de zaal open.

Wat op het gebied van flora en fauna wijst op "wijst"?

Wijstgronden ontstaan, doordat breuken in de bodem slecht waterdoorlatend zijn. Het gevolg is dat de grond boven de breuk nat wordt en de lager gelegen grond onder de breuk droog. Hierdoor kunnen verschijnselen in het landschap ontstaan zoals roestbruin water in sloten en een terrein-trede; er zijn ook planten en dieren, die karakteristiek zijn voor wijstgebieden.

Deze zogenaamde wijsticonen worden door ecoloog Nico Ettema beschreven in een boekje om daarmee de breuken meer herkenbaar te maken. Bijgevoegde foto is ook door hem gemaakt. 

Het ontstaan van de Maashorst heeft alles met de Peelrandbreuk te maken. Geopark Peelhorst en Maasvallei i.o. beoogt het herstel van wijstgronden te bevorderen in Brabant en Limburg. 

In het eerste deel van de lezing zal de heer Ettema beelden van deze “wijsticonen” laten zien. Na de pauze worden beelden getoond van de wijstgebieden in Brabant en Limburg, die uitgebreid onderzocht zijn. Hierbij komt ook de Tegelenbreukzone –die langs Schaijk en Zeeland loopt- aan de orde, die de noordoostelijke rand van de Peelhorst begrenst.

Aanmelden en corona-toegangsbewijs

Om de lezing te bezoeken is een corona toegangsbewijs en een geldig legitimatiebewijs nodig. De kosten voor deelname zijn €5,- dit is inclusief 1 consumptie (koffie/thee). Aanmelden: lezingenivn@gmail.com. 

Algemene informatie

dinsdag 23 november 2021 - 20:00
Locatie: 
Dorpshuis "Ons Trefpunt"
Beukenlaan 11
5363 RA Velp bij Grave
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image