Mijn Favoriete Plek

Natuur ABC is in het leven geroepen om interessante feiten (flora, fauna, geologie en historie van het Gooi) met elkaar te delen. Deze, door IVN leden geschreven artikelen, nodigen uit zelf onderzoek te doen via de ontelbare websites die het internet rijk is. Of, gewoon door erop uit te gaan; het veld in, kijken, beleven!

Het lijkt mij aardig deze natuur ABC voor één keer op te rekken naar Z. De Z van zien, in de breedste zin van het woord.

Zou het namelijk niet interessant zijn om je favoriete plek in het Gooi te delen met andere natuurliefhebbers middels een zelfgemaakt filmpje? Ook op deze manier maak je jong en oud nieuwsgierig, en nodig je uit na te denken over hun eigen favoriete plek, en wat die voor hun betekent. En die plek kan natuurlijk overal zijn; dat mooie plekje in dat statige bos, die slootkant vol dotterbloemen op weg naar werk of school. Of misschien wel de eigen achtertuin met die vijver boordevol klein en interessant leven. Je kan het zo gek niet bedenken, iedereen heeft wel een voorliefde voor een bepaalde plek.

Ook ik heb zo’n plek, mijn favoriete plek in het Gooi.

Het gaat om de Wester- en Bussumerheide, een gebied dat ligt ingeklemd tussen Hilversum, Bussum en Laren. Het is het grootste aaneengesloten heidegebied in het Gooi, ruim 500 ha groot. In zo'n druk bevolkt gebied als het Gooi is het vrij bijzonder dat je hier nog eindeloos ver kan kijken. Hier heerst de rust, en de ruimte is een verademing.

Maar ook de cultuurhistorische verhalen maken dit gebied zo bijzonder.

Op mijn favoriete plek, die gevormd werd door tijd, o.a. door het ijs uit het Saalien en uiteindelijk door de mens, zijn de verhalen even mooi als talrijk; van overblijfselen van duizenden jaren bewoning op de Aardjesberg tot een wethouder met grootse plannen voor huisvesting op deze heide. Van Erfgooiers met hun leemkuilen tot een notaris met z’n Maatschappij tot Bevordering van Cultuur in het Gooiland.
Of de kunstenaars die het harde leven op de hei omarmden en vastlegden in hun schilderijen, en chique heren gokkend op het juiste paard…

Deze verhalen, samen met die aangename rust en het prachtige licht glooiende landschap, maken dit tot mijn favoriete plek. Een plek waar ik altijd zal terugkomen om tot rust te komen, mij te verwonderen en om te delen met wie dat maar wil.

Dus lezer, ik nodig je graag uit om net als ik een filmpje te maken. Breng een visuele ode aan de meest levendige sloot, onbekendste vogelbroedgebied, diepste bos, meest kruidenrijke grasland, gaafste geur, mooiste tuin of kleurrijkste vlinder. En natuurlijk hoeft dat geen BBC’s Life kwaliteit te zijn! Gebruik een mobiel, camcorder of, als je die niet hebt, leen een fotocamera met filmfunctie. Ga naar buiten, samen of alleen, en maak de kijker deelgenoot van jouw favoriete plek, en nodig ‘m uit om hetzelfde te doen!
Ik kan mij voorstellen dat niet iedereen zomaar een natuurfilmpje uit zijn of haar mouw schudt.
Daarom heb ik een handleiding geschreven (zie pdf onderaan dit artikel) die de nodige handvatten en tips bevat, die het produceren van zo’n filmpje wat makkelijker kunnen maken. Ook leg ik uit hoe je het gemaakte filmpje op websites als Youtube en Vimeo publiceert.

Ter inspiratie kan je hieronder ‘Mijn Favoriete Plek’ bekijken.

Succes en veel plezier!


Martijn Janssen

Mijn favoriete plek... from IVN Gooi e.o. on Vimeo

gooi_abc_plek_handleiding.pdf