Geysteren Venray
Landschap
Op
zondag06aug201710:00

Wandeling natuurgebied 'de Baend' in Well

Het natuurgebied de Baend ligt op de oostoever van de Maas tussen het gehucht Elsteren en het dorp Well. Het Maasdal is hier duidelijk breder (Venloslenk) dan op het traject Rijkel tot Arcen, waar de rivier zich diep in de Peelhorst heeft ingesneden.

Het natuurgebied is een 23 ha. groot terrein, dat is ontstaan door kleiwinning ten behoeve van kadeaanleg na de overstromingen van de Maas in 1993 en 1995. Nu is het een reliëfrijk terrein waar plasjes en hoger gelegen kleiruggen elkaar afwisselen. Door begrazing wordt voorkomen dat het gebied volledig dichtgroeit met bos. De vegetatie is hieraan aangepast en bestaat veelal uit vrij algemenen soorten, die als pioniersoort snel het gebied kunnen bereiken. De meest markante dieren in het gebied zijn echter de watervogels. De Baend ligt namelijk direct aan de Maas, die door vele trekvogels wordt gebruikt als "snelweg" tijdens de vogeltrek.

In 2015 is in het gebied een hoogwatergeul aangelegd. De geul is gevorkt om een dassenburcht te ontzien. Vanaf het moment dat de Maas meer dan 1000 m3 per seconde vervoert, stroomt het water op twee punten de Baend in, om er een stukje noordelijker weer uit te stromen. 

Tijdens deze wandeling zullen we een gedeelte van het natuurgebied bezoeken. Daarnaast zullen we de nieuwe nevengeul bekijken en op welke wijze dit deel van het gebied opnieuw is aangelegd.

Algemene informatie

zondag 6 augustus 2017 - 10:00 tot 12:00
Locatie: 
Parkeerplaats bij restaurant Brienen
Grotestraat 11
5855 AK Well
Nederland
Extra Informatie: 

Deelname is gratis.

Google Maps image