Geysteren Venray
Natuur
Op
zondag14okt201810:00

Vierseizoenenwandeling

Landgoed Geysteren

Op zondagmorgen 14 oktober organiseert IVN Geijsteren-Venray op Landgoed Geysteren een wandeling in het kader van de 4-seizoenen-wandelingen. Deze wandeling start om 10:00 uur bij de parkeerplaats van de voormalige voetbalvelden van Geysteren, Oostrumseweg 43. Deelname is gratis.   

In de voorgaande wandelingen zagen we hoe de natuur overging van de winter naar de lente en van de lente naar de zomer. De zomer is nu overgegaan in de herfst. De bomen nemen dit jaar “door de warmte” al vroeg voedsel terug uit de bladeren om dit in het voorjaar weer om te zetten in nieuw blad. De naald- en loofbomen laten ook langzaam hun zaden weer vallen. Voor een deel zullen deze ontkiemen en voor een deel door vogels, insecten en zoogdieren als voedsel worden gegeten. Eekhoorns slaan de zaden op in voorraadplekjes voor de komende winterperiode.  

In deze tijd van het jaar zullen we ook, mits het vochtig genoeg is, kunnen genieten van de bloemen van de herfst, de paddenstoelen. Wie kent kabouter Spillebeen zijn stoeltje nu niet, de vliegenzwam met zijn rood met witte stippen. En er zijn natuurlijk nog vele andere mooie en minder mooie paddenstoelen te zien.  

De wandeling voert door een klein, maar ook mooi deel van het landgoed Geysteren. We lopen over hogere delen maar ook door het diep ingesneden beekdal van de Oostrumse beek. Deze beek heeft altijd, vrij meanderend, zijn eigen loop kunnen bepalen. We zullen dan ook verschillende grote afgesneden bochten passeren. Dat op sommige plaatsen de beek zo diep ligt, komt omdat het gebied nog altijd iets omhoog wordt gedrukt. Het water slibt in zijn bedding het opgedrukte zand mee richting Maas.

Algemene informatie

zondag 14 oktober 2018 - 10:00
Locatie: 
Landgoed Geysteren
Oostrumseweg 43
5802 CB Venray
Nederland
Google Maps image