

Wat vloog daar op de golfbaan aan de bosrand?
Wat vloog daar op de golfbaan aan de bosrand?
Dit lijkt op een wesp maar is dat niet: Het is een Nachtvlinder!
Met de planteninventarisatie op de golfbaan zien we ook wel een diertjes vliegen. Hier zagen een speciale vlinder.
We dachten echt dat dit een wesp was met zijn gele en zwarte dwarsstrepen over het lijfje. Op het achterlijfje viel een lichtgele vlek erg op en we konden dit niet thuis brengen. Dit brede en gele achterlijf hadden we nog nooit gezien bij een wesp.
Het diertje had honger en zocht haar nectar in de struikheide. Liet ons met gerust hart foto´s maken. Door de vergrotingen en de foto´s kwam er nog een ander en raar verschijnsel naar voren. De toch wel grote vleugels en de kleuren iriserend in het zonlicht. Ook deze grote gekleurde vleugels hadden we nog nooit gezien bij een wesp.
Wij zaten even met de handen in het haar: Een raar geval.
We kwamen niet tot een oplossing. De Automatische fotoherkenning gaf geen duidelijkheid, deze gaf voor enkele procenten aan dat het een vlinder zou zijn. We weten dat de fotoherkenning soms het goede antwoord geeft maar er soms ook behoorlijk naast zit. Een volgende optie is om deze vondst te melden bij waarneming.nl.
Inderdaad via waarneming.nl kwam al snel een reactie en het was inderdaad een vlinder een wel een dag actieve nachtvlinder: De Eikenwespvlinder ( Synanthedon vespiformis) genaamd. Deze vlinder is in Nederland en België een vrij zeldzame soort. Bij verspreidingsatlas staat deze vlinder te boek als bedreigd en is sinds 2000 maar enkele keren waargenomen. Hij komt voornamelijk voor op de hoge zandgronden. Het is natuurlijk prachtig dat deze nachtvlinder hier op de golfbaan verblijft.
De brede gele band die op het achterlijfje te zien is dat is een borstelig pluk haren, waaraan eenvoudig het geslacht te herkennen is. Vrouwtjes hebben een overwegend gele pluk, mannetjes een zwarte pluk, het dier op de foto is dus een vrouwtje. De eikenwespvlinder lijkt zoals de naam al aangeeft meer op een wesp dan op een vlinder; dit wordt ook wel mimicry genoemd. Mimicry is het verschijnsel dat een soort lijkt op een andere, niet verwante soort en daar voordeel van heeft. Het is één van de vele gevallen van misleiding in de natuur. Andere gevallen zijn bijvoorbeeld camouflage (niet opvallen in de omgeving) of het nabootsten van plantendelen door dieren (bijvoorbeeld rupsen die op een takje lijken). Er worden
verschillende vormen van mimicry onderscheiden. Wil je graag meer lezen over mimicry dan kun bij deze link meer informatie vinden. Mimicry (natuurinformatie.nl)
De waardplant van deze vlinder is vooral de Eik, de larven van deze vlinder halen hun voedsel vooral uit de bast en hout van deze bomen. De rupsen zijn tweejarig. Soms worden ook op andere loofbomen de eitjes gelegd zoals Populier en Wilg. De vliegtijd is eind april tot begin september.
Onze vlinder deed zich hier tegoed aan de nectar van de struikhei maar hij haalt ook zijn voedsel uit de bloemen van de schermbloemenfamilie.
Dit was een mooie vondst en we hopen deze vlinder nog vaker te zien.
De vlinder zagen we links van hole 4 c.c. aan de bosrand.
De foto’s zijn gemaakt door Anton Sijbers.
Hartelijke groet aan iedere lezer ook namens Anton Sijbers en het IVN van Gemert-Bakel: Lenie van Hal