Spinselmotten Biodiversiteit

Spinselmotten

Gemert-Bakel 22 mei 2021

Spinselmotten of Stippelmotten 

Spinselmotten

Op dit moment verschijnen in sommige struiken weer gesponnen webben vol met kleine rupsen.

Dit zijn de rupsen van de zogenaamde spinselmotten of stippelmotten  (hele kleine dag-actieve nachtvlindertjes). Deze rupsen doen absoluut geen kwaad; het kaal eten van de waardplant zoals bijvoorbeeld de Kardinaalsmutsen die op de foto’s te zien zijn gebeurd vooral voor 21 juni. Na 21 juni beginnen de struiken aan de tweede groei en worden ze gewoon weer mooi groen. Je kunt deze rupsen tegenkomen op o.a Wilde kardinaalsmutsen, Wilgen, Meidoorns, Lijsterbessen en Sleedoorns. 

kardinaalsmutsstippelmot Foto: Rupsen van de Kardinaalsmutsspinselmot 

De vaak erg mooie micro- vlindertjes zijn enorm belangrijk voedsel voor onze vleermuizen zoals bijvoorbeeld de Grootoorvleermuis, maar vooral voor de gierzwaluwen die wel 15.000 insecten per dag nodig hebben en in de tijd dat de spinselmotjes uitvliegen net hun jongen hebben die honderden insecten per voedselbeurt tegelijk krijgen. Bestrijd deze onschuldige rupsjes dus alsjeblieft niet ze zijn erg belangrijk voor onze nuttige vleermuizen en om de jongen groot te krijgen van de bijzondere gierzwaluw. 

Maar ook andere insectenetende vogels zoals de Bonte en de Grauwe vliegenvangers voeren graag spinselmotjes aan hun jongen. 

Alles in de natuur hangt samen en heeft zijn functie. 

grootoorvleermuis Foto: sociale eetplaats Grootoorvleermuizen 

Tekst en foto’s: J. Renders 

Spinselmotten

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina