Neushoornkevers vinden onderdak bij IVN Gemert-Bakel Biodiversiteit

Neushoornkevers vinden onderdak bij IVN Gemert-Bakel

Gemert-Bakel 2 juli 2020

neushoornkever engerling neushoornkever

Op 25 juni 2020 troffen medewerkers van Gemeente Gemert-Bakel erg grote larven aan in een oudere composthoop op de gemeentelijke compestering. Besloten werd om de werkzaamheden stil te leggen om uit te vinden wat dit voor larven waren. Het bleken de engerlingen van de Neushoornkever te zijn. IVN Gemert-Bakel kreeg diezelfde dag nog de vraag van de gemeente ecoloog of er interesse was om in de tuin bij het clubgebouw een composthoop aan te leggen om deze bijzondere larven een nieuw thuis te geven. Daar hoefde natuurlijk niet lang over nagedacht te worden! 

engerling neushoornkever

engerling neushoornkever Afgelopen week werd er op een zonnige plaats een mooie composthoop gerealiseerd en werden de engerlingen verhuist van Gemert naar het Geneneind in Bakel. Deze engerlingen lijken veel op die van het vliegend hert , maar de neushoornkever heeft krommere kaken. De ontwikkeling van deze larves duurt naar gelang de leefomstandigheden 3 tot 5 jaar. Hoe warmer de composthoop hoe sneller ze groeien, een engerling kan wel 12 cm groot worden. 

Volwassen neushoornkevers (het mannetje is herkenbaar aan de hoorn) zijn vooral gericht op voortplanten (juni-augustus) en leven dan ook maar enkele weken.Als de engerlingen volledig ontwikkeld zijn  breekt de laatste fase aan en verpoppen ze zich in zogenaamde popkamers of poppenwiegen. De mannelijke poppenwiegen zijn al duidelijk herkenbaar aan het typische hoorntje.  De volwassen kevers leven van rottend fruit en het sap van bomen. De engerlingen van rottend organisch materiaal (snoeihout, zaagmeel, stro) Hoe meer schimmels ,hoe meer voedingstoffen de engerlingen tot zich kunnen nemen. Nadat het jaren slecht ging met deze oer-hollandse kever doordat bergen dood hout die lang genoeg in de bossen bleven liggen steeds minder voorkwamen,gaat het de laatste jaren gelukkig weer beter met deze mooie grote kever. Onder andere ook doordat in de moestuinwereld het zelf maken van compost weer populairder is geworden. 

We hopen dat de neushoornkevers zich goed thuisvoelen in de mooie tuin van het clubgebouw aan het Geneneind 2a in Bakel. 

Ook bij natuurcentrum de Specht in Handel vonden de engerlingen een nieuw thuis. Een mooie samenwerking tussen de gemeente en de plaatselijke natuurverenigingen. 

engerling neushoornkever

larve

De zogenaamde poppenkamers of poppenwieg worden gemaakt van uitwerpselen van de larve en niet van lichaamseigen materiaal zoals bij vele andere larvensoorten.

engerling neushoornkever engerling neushoornkever engerling neushoornkever

Ontdek meer over

Deel deze pagina