Gemert-Bakel genomineerd voor Bijenvriendelijkste Gemeente 2022 Bijen

Gemert-Bakel genomineerd voor Bijenvriendelijkste Gemeente 2022

Gemert-Bakel 30 januari 2022

Gemeente Gemert-Bakel genomineerd voor Bijenvriendelijkste Gemeente 2022 

bermen Gemert-Bakel Nadat onze gemeente in 2020 al hoog eindigde in de nominatie om de Bovenste Beste Bermbeheerder, is Gemert-Bakel dit jaar één van de zeven genomineerde gemeentes die zich extra inzetten om van hun gemeente een veilige en voedselrijke thuishaven te maken voor wilde bijen. 

Foto: Matte bandgroefbij in Gemert-Bakel 2021 

Matte bandgroefbij

In Nederland zoemen 358 soorten wilde bijen, maar de helft van alle soorten is bedreigd. Ze hebben enorm te lijden van de intensieve landbouwmethoden, bestrijdingsmiddelen, verstening en ons ‘traditioneel’ groenbeheer. Dat heeft grote gevolgen voor de natuur én voor de mens. Zo’n tachtig procent van ons groenten, fruit en andere eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bijen.

Pluimvoetbij Foto: Pluimvoetbij aan de Groenesteeg 2021 

De Bijvriendelijke Gemeente-verkiezing vindt dit jaar voor de vijfde keer plaats, dit jaar voor het eerst in het voorjaar. Tijdens NLDoet op 11 maart wordt de Bijvriendelijkste Gemeente bekendgemaakt. Eerder werden Zoetermeer, Moerdijk, Utrecht en Zuidplas bekroond tot Bijvriendelijkste Gemeente. De winnende gemeente ontvangt onder andere een groot insectenhotel en biologische bloembollen en planten, zodat nog meer wilde bijen zich er thuis zullen voelen.

De winnende gemeente ontvangt het bord “Bijvriendelijkste Gemeente 2022”, een bijenhotel van TP Solar, ecologisch advies van Tauw, bijvriendelijke bloembollen van JUB Holland en bijvriendelijke planten van Griffioen Wassenaar, zodat de wilde bijen zich er nog meer thuis zullen voelen.

klokjesdikpootbij Foto: Klokjesdikpootbij in een ecologisch beheerde berm in Gemert 2021 

De gemeente Gemert-Bakel werkt sinds 1989 actief aan het ecologisch beheer van bermen en sloten. 

Foto: Kattenstaartdikpoot langs een sloot in Gemert 2021 

Kattenstaartdikpoot

Foto: Wormkruidbij in Bakel 2021 

Wormkruidbij Voor meer informatie: https://www.nederlandzoemt.nl/blog/2022/01/25/nominaties-bijvriendelijks… 

Foto: Breedbandgroefbij in een berm in Handel 2021 

Breedbandgroefbij De andere genomineerde gemeentes zijn: Arnhem, Hoogeveen, Leidschendam-Voorburg, Maastricht, Nijmegen en Papendrecht. 

 

Foto’s: J. Renders 

Grasbij Grasbij op het Groot Streepzaad bij EVZ Molenbroekse Loop 

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina