Basisschool kinderen in Gemert-Bakel planten vlinderstruiken Vlinders

Basisschool kinderen in Gemert-Bakel planten vlinderstruiken

Gemert-Bakel 19 maart 2022

Jaren geleden heeft het IVN een vlinderstruikenproject georganiseerd in samenwerking met de gemeente en de basisscholen.

Kinderen uit een bepaalde groep kregen elk een vlinderstruik om thuis in de tuin te planten.

Dit plan werd nieuw leven in geblazen in een iets andere vorm. Nu kreeg een groep van de basisschool vijf vlinderstruiken om in de schooltuin te zetten. Steeds meer scholen hebben een tuin waar de leerkrachten samen met de kinderen in werken. Een heel goed initiatief om zo de kinderen de grondbeginselen te leren van waar ons voedsel vandaan komt.

Alle basisscholen werden aangeschreven en zeven scholen wilden graag meedoen.

Op dinsdagmiddag na de krokusvakantie gingen Ptor en ik met de vlinderstruiken naar de Petrus Dondersschool. Een zeer gastvrije school. We waren nog maar enkele minuten binnen of er was ons al drie keer koffie aangeboden.

Vol verwachting zaten de kinderen te wachten in de klas. Voor er geplant ging worden kregen de kinderen middels een powerpointpresentatie en een kort filmpje van alles te horen en te zien over het leven van de vlinder. Hoe ze leven en hoe ze van eitje vlinder worden. Wat is een waardplant, wat eten ze. De kinderen waren vol aandacht en stelden vragen.

Na de uitleg werden de jassen aangetrokken. Het was zonnig maar koud buiten.

In de Peerkeshof werden drie struiken geplant. Alle kinderen kregen een taakje. Gat maken, plant uit de pot, plant in het gat en gat dichtmaken. En niet te vergeten water halen en water bij

de struik gieten. De grond is erg droog omdat het al dagen hard waait en het heel zonnig is. De andere twee planten kregen een plaatsje aan de andere kant van de school.

Tenslotte kregen de kinderen nog een vlinderherkenningskaart waarop vlinders te zien zijn die op de struik af kunnen komen

En waarom werden er nu vlinderstruiken in de schooltuin gezet?

De bloemen van deze struik zitten vol nectar een voedingsbron voor vlinders en andere insecten.

Namens de vlinders; alle kinderen bedankt voor het planten voor de struiken.

En nog bedankt voor de koffie want een vierde aanbod hebben we niet afgeslagen.

Ook bij de overige scholen werden de vlinderstruiken vol enthousiasme geplant.

Als men in de zomer langs deze scholen komt zullen er vast en zeker fladderende vlinders te zien in de buurt van de vlinderstruiken. Een geslaagd project.

Groet, Toni

Ontdek meer over

Deel deze pagina