Gemert Bakel Milheeze De Rips
IVN
donderdag28apr2022

Vroege vogel wandeling Grotelsche Heide

foto p. van den boogaard

Vroege vogel wandeling Grotelsche Heide

Op zondag 10 april ging het IVN Gemert-Bakel naar de Grotelsche Heide en de Esperloop op zoek naar de vroegste vogels. Er werd gestart om 06:00 uur bij de parkeerplaats aan de Kivitsbraak in Bakel. De wandeling duurde tot 07:50 u

Enkele Roodborstjes trapten al af nog voordat de schemering zijn vale licht door het bos verspreide.

Al snel gevolgd door een enkele Merel en Houtduif. Rob, onze vogelgids, hoorde in de verte de drie strofen van een Zanglijster. Gaandeweg de wandeling hoorden we steeds meer vogels.

Koolmeesjes, Tjiftjaf, Spreeuwen en overvliegende ganzen. Verschillende Grote Bonte spechten vertelden ons waar zij hun territorium hadden door het geroffel op de stammen.

Een Ree verruilde de weide voor het bos. 2 Mannetjeseenden, woerden, dobberden in de plas rechts van het pad. Links in het bos hoorden we de Boomklever.

Daar was het ook dat er dunne mistflarden boven het bevroren weiland ontstonden. Het was een plaatje en de moeite waard om even van te genieten.

IVN Gemert-Bakel

Richting de Esperloop werd de grond steeds natter. Het roestbruine water kabbelde rustig voort rondom de in het water gegooide boomstammen. Over een paar maanden zouden hier eigenlijk weer de Bronlibellen moeten vliegen.

Op het gedeelte waar nieuwe heide ontstaat hoorden wij de Boomleeuwerik.

Verderop wordt de Esperloop steeds breder, tenminste het water trekt steeds verder naar het weiland zodat er steeds nieuwe paadjes belopen worden om teneinde de voeten droog te houden. De Dotterbloemen wijzen de weg naar waar de loop stroomt.

Inmiddels stond de zon boven de horizon wat ook weer fotogenieke doorkijkjes opleverden. Vooral toen er een Reebok midden op het pad ons én een wandelaar mét hond in de gaten stond te houden, als silhouette tegen de zon in.

Al bij al hebben we een mooie wandeling van bijna twee uren gehad waarbij we de vogels óm de beurt’ hebben horen zingen.

IVN Gemert-Bakel P. van den Boogaard