Gemert Bakel Milheeze De Rips
Bomen & Struiken
woensdag18mei2022

Lezing 'Het is maar een berk' van Gerard Compiet

"Het is maar een berk" 

Op donderdag 19 mei geeft Gerard Compiet een lezing over het natuurleven in een rond de berk in het clubgebouw van IVN Gemert-Bakel aan het Geneneind 2a te Bakel.  Aanvang : 19:30u en voor alle belangstellenden gratis. 

berken Zo'n 80 berkensoorten komen er in de gematigde en koude streken op het noordelijke halfrond voor. In onze contreien betreft het vooral de ruwe berk en de zachte berk. Allereerst wordt in de lezing stilgestaan bij het verschil tussen deze twee soorten. Ook is er aandacht voor de bloeiwijze en de zaden. Voor deze laatste melden zich steevast allerlei vogels. Maar ook tal van insecten, waaronder galvormers en mineerders, gebruiken de boom als voedselbron. Natuurlijk wordt in deze lezing ook gekeken naar de mossen, korstmossen en paddenstoelen die aan de berk gelieerd zijn. 

berkenzwam Maar ook de mens laat zich niet onbetuigd. Door de eeuwen heen wist hij dankbaar gebruik van de boom te maken. Hij schreef tekst op zijn bast,maakte van de takken bezems en van het berkensap haarwater en berkenwijn. De berk, hoewel ze niet eeuwenoud worden, heeft altijd tot de verbeelding gesproken. Dit kwam met name door zijn fraaie stam en sierlijke twijgen. Daardoor was en is hij nog steeds een inspiratiebron voor menig kunstenaar. Bezoekers krijgen door deze lezing een vrij compleet beeld van het natuurleven rond de berk, maar ook hoe de boom de mens door de eeuwen heen van nut was en inspireerde. 

berken Foto's (J. Renders): ruwe en zachte berk, berkenzwam en berkenhakhoutstoof .