Gemert Bakel Milheeze De Rips
Bloemen & Planten
dinsdag15dec2020

Het Purperleverkruid opgeslagen in de collectie van Naturalis.

Het Purperleverkruid opgeslagen in de collectie van Naturalis

Het purperleverkruid is een plant uit de composietenfamilie.

purperleverkruid

De plant komt van oorsprong uit Noord-Amerika en wordt bij ons meestal in tuinen geplant. De laatste jaren komt echter verwildering voor.

Bij Floron verspreidingsatlas staat deze plant nog als niet ingeburgerd en adventief.

Mijn gevonden Purperleverkruid zag ik groeien op een kerkhof in een hoekje ergens aan de rand, dit was in Eindhoven deze plant hier was ook verwilderd.

Wat ik al eens eerder vertelde regelmatig ben ik op een kerkhof te vinden om te zoeken naar potplant- adventieve, het zijn de planten die als zaden in potgrond mee vervoerd worden en gaan groeien. Dit kunnen allerlei planten zijn zoals akkerkruiden, stinsenplanten of andere verwilderingen. Het gaat dus niet om de planten die mensen bij de graven zetten.

Hier op het kerkhof zal het Purperleverkruid wel ooit zijn aangeplant maar hier vermeerdert de plant zich zelfstandig handhaaft zich en breidt uit.

Mijn gevonden planten meld ik altijd bij waarneming.nl en admin. Niels Eimers valideert heel vaak mijn waarnemingen op basis van de aangeleverde foto’s. Hier kreeg ik een berichtje van hem.

Het zou mooi zijn om deze plant of delen van de plant te drogen en opsturen naar Naturalis, daar zouden ze erg blij mee zijn. Deze verwildering komt nu nog sporadisch voor. Of ik dit wilde doen? Natuurlijk wilde ik dat doen alhoewel ik nogal wat vragen had werd dit duidelijk uitgelegd. In welk stadium is het beste om materiaal te verzamel b.v. Er groeide maar één plant deze was echter goed ontwikkeld en bestond uit meerdere stengels met bloemen, ook zag ik meerdere jonge scheutjes opkomen. Natuurlijk wil ik de plant niet of zo min mogelijk beschadigen.

purperleverkruid Nu in de zomer stonden de bloemen nog in knop. Voor Naturalis heb je de bloemen in bloei nodig, verder moet je een deel van stengel, bladeren en wortels hebben, alle delen van dezelfde plant. Alle kenmerken die bij deze plant horen moet je kunnen zien. Enkele weken later ging ik nog eens terug en ja hoor de bloemen stonden in bloei, de meeldraden buiten de bloemkelk dit was de beste tijd om te drogen. Enkele onderdelen meegenomen en gedroogd. De plant werd na een week drogen met herbariumformulier opgestuurd naar Leni Duistermaat en Naturalis. Hierin zijn twee soorten het Gevlekte en het Purperleverkruid ook hier word bij Naturalis onderzoek naar gedaan welke soort het zal zijn.

purperleverkruid

Dit was in de zomer 2020, later in het jaar in november kreeg ik een mailtje van Leni Dustermaat deze plant wordt opgenomen in de collectie van Naturalis. Er waren geen bijzondere kenmerken te zien, dus het was niet het Gevlekte maar het Purperen leverkruid. Zij zijn er blij mee en ik was er blij mee.

Met onderstaande link kun je zelf nog het een en ander nakijken als je het interessant vindt: https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=384755.msg2333884#msg233...

De plant kan wel 2.5 meter hoog worden en heeft een vanilleachtige geur. De insecten en bijen komen hier graag op af. Purperleverkruid heeft geneeskrachtige eigenschappen.

Aan iedere lezer een hartelijk groet: Lenie van Hal. 

Plantenwerkgroep IVN Gemert-Bakel